De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Faza judeţeană a Olimpiadei de religie
Sute de elevi au participat sâmbătă, 5 martie, la faza judeţeană a Olimpiadei de religie. În eparhiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, ierarhii au fost prezenţi în mijlocul elevilor, încurajându-i, felicitându-i şi binecuvântându-i pentru interesul manifestat faţă de ora de religie, într-o perioadă în care această disciplină este tot mai blamată.
Aproximativ 300 de elevi din Bucureşti au participat sâmbătă, 5 martie, la faza pe municipiu a Olimpiadei de religie, la Şcoala Gimnazială „Federico Garcia Lorca”, din sectorul 3 al Capitalei. Numărul mare de participanţi, dar şi seriozitatea cu care au tratat subiectele de concurs au subliniat, încă o dată, cât de importantă este ora de religie în educaţia tinerilor. „Ne bucurăm, pentru că în acest an am avut o rată de participare mult mai mare decât anul trecut. Aproximativ 20% mai mulţi elevi s-au prezentat faţă de anul 2015. Făcând o comparaţie, la câte probleme au fost şi cum a fost atacată ora de religie, putem spune că astăzi este o zi de sărbătoare pentru noi. Ne bucurăm că părinţii sunt deschişi pentru această disciplină, că elevii doresc să participe la aceste competiţii şcolare. Profesorii de religie au posibilitatea să-i apropie pe elevi de această disciplină, cel mai simplu, prin exemplul lor personal. Eu unul organizez excursii şi pelerinaje, şi la fel fac foarte mulţi dintre colegii mei. Îi ducem la biserică în duminici, la sărbătorile importante de peste an, îi ducem la spovedit şi împărtăşit în timpul postului, avem parteneriate semnate cu bisericile şi desigur că avem susţinerea Arhiepiscopiei Bucureştilor în acest sens”, a declarat pentru TRINITAS TV prof. Marius Bâzoi, metodist disciplina religie.
Olimpiadă și concursuri la Târgovişte
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, s-a desfășurat, sâmbătă, faza județeană a Olimpiadei de religie pentru seminarii și licee teologice și pentru clasele 7-12 și concursul de religie pentru clasele a 5-a și a 6-a, la care au participat 78 de elevi, de la diferite școli din eparhie.
Tot cu acest prilej, s-a desfășurat și faza județeană a concursului interdisciplinar „Cultură și spiritualitate”. Faza națională a acestui concurs se va desfăşura în orașul Suceava, judeţul Suceava, în luna mai.
Olimpiadă de religie în județul Buzău
Școala Gimnazială „Vasile Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat a găzduit faza județeană a Olimpiadei de religie pentru clasele 7-12 ale școlilor din județul Buzău. „Cei 130 de elevi înscriși, împreună cu profesorii lor coordonatori, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Înainte de începerea concursului, corul școlii a susținut un program artistic, după care ierarhul a trecut pe la fiecare clasă, pentru a-i încuraja pe elevi și a le oferi cărți de rugăciuni, iconițe, calendare și alte cărți religioase”, a spus Dragoş Olteanu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a precizat că tinerii care au participat la Olimpiada de religie sunt mărturisitori ai importanţei orei de religie în viaţa tinerilor. „Am fost plăcut impresionat să constat că la această olimpiadă participă un număr semnificativ de elevi, pe care îi consider niște mărturisitori ai importanței orei de religie în viața tinerilor. Le-am împărtășit cuvânt de încurajare și binecuvântare și, de asemenea, le-am urat succes în această competiție, încredințându-i că cei ce vor înregistra performanțe la faza județeană, calificându-se pentru etapa națională, vor beneficia de premii speciale din partea arhiepiscopiei, așa cum s-a întâmplat și anul trecut”, a afirmat Înaltpreasfinţia Sa.
Peste două săptămâni, la Școala Nr. 12 din municipiul Buzău, vor susține faza județeană a concursului de religie și elevii din clasele a 5-a şi a 6-a.
Peste 500 de elevi la olimpiada din Arhiepiscopia Dunării de Jos
De asemenea, pe 5 martie, Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu inspectoratele județene Galați și Brăila, a organizat etapa județeanǎ a Olimpiadei de religie. „La concursul de la Galați au participat 320 de elevi, iar la cel de la Brăila 229 de elevi. Concursurile au fost găzduite de Şcoala «Fănuș Neagu» din Brăila și Colegiul Național «Costache Negri» din Galați. Subiectele pe care elevii le-au tratat au vizat atât conținutul disciplinei religie, pentru nivelurile de clasă 7-12, dar au avut și menirea de a pune în valoare capacitățile de creativitate, sinteză și actualizare în contextul societăţii moderne, privind cunoștințele dobândite de elevi la disciplina religie. Primii şapte clasaţi, din fiecare județ, vor participa la etapa naționalǎ a olimpiadei”, ne-a precizat pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi mass-media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Faza națională a Olimpiadei de religie va avea loc în perioada 18-22 aprilie 2016, la Timișoara, judeţul Timiș.