În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, la Sibiu şi Cluj-Napoca
La Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ din Sibiu a avut loc sâmbătă, 7 martie, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie pentru elevii din judeţul Sibiu. De asemenea, la Cluj-Napoca, olimpiada s-a desfăşurat la Seminarul Teologic Ortodox, pentru elevii din judeţul Cluj.
Ca şi în anii trecuţi, elevii din judeţul Sibiu au arătat interes crescut pentru Olimpiada de Religie şi s-au pregătit intens împreună cu profesorii pentru a ajunge la această fază judeţeană. Peste 100 de elevi de la şcolile şi liceele din judeţul Sibiu s-au întrecut la concurs în cunoaşterea învăţăturii sfinte, a tradiţiei Bisericii străbune şi a istoriei creştinismului. Elevii au dat dovadă că ora de religie este foarte importantă pentru educaţia tinerilor şi că poate să atragă mulţi tineri spre cunoaşterea aprofundată a materiei acestei discipline.
Pentru a simţi prezenţa şi ajutorul Bisericii, elevii au fost vizitaţi în sălile de concurs de IPS Mitropolit Laurenţiu, care i-a îndemnat să trateze subiectele cu dragoste faţă de învăţătura sfântă şi să conştientizeze că ora de religie este deosebită de celelalte discipline pentru că se adresează sufletului.
IPS Mitropolit Laurenţiu le-a oferit elevilor iconiţe ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, pe care l-a prezentat elevilor nu doar ca un model de vieţuire creştină, ci şi ca un mare ctitor de şcoli şi un ales cărturar. Ierarhul a fost însoţit de inspectorul de religie al judeţului Sibiu, prof. Măriuca Neagu, inspectorul de religie din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Sorin Joantă şi conducerea şcolii care a găzduit concursul.
Elevii care vor obţine cele mai bune rezultate la acest concurs vor participa la faza naţională a Olimpiadei de Religie, unde vor avea posibilitatea să se întreacă în cunoştinţe religioase cu elevi din judeţele întregii ţări.
„Au fost prezenţi la Olimpiada de Religie peste 100 de elevi din judeţ. Ei au venit cu multă bucurie la acest concurs şi ne vom strădui să plece cu şi mai multă bucurie. Anul acesta, diplomele de participare pe care le vor primi toţi elevii au imprimate chipul Sfântului Ioan Gură de Aur, omagiat în Patriarhia Română în această perioadă. Despre acest sfânt învăţăm multe lucruri frumoase la ora de Religie şi credem că elevii noştri îl au ca model“, ne-a spus insp. Măriuca Neagu.
Conform regulamentului concursului, subiectele au fost realizate de o comisie specială de la Bucureşti, în concordanţă cu tematică generală a fiecărei clase, iar elevul care se clasează pe locul I la fiecare clasă şi a obţinut minimum 90 de puncte va participa la etapa naţională.
Olimpiada de Religie la Cluj-Napoca
Faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, atât pentru şcolile din învăţământul de masă cât şi pentru seminariile teologice s-a desfăşurat la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pentru elevii din judeţul Cluj. La competiţie au participat mai bine de 100 de elevi din clasele VII-XII de la mai multe culte religioase, care s-au calificat în urma etapei locale desfăşurate la nivelul şcolilor din judeţ.
Înainte de începerea concursului, elevii şi profesorii au luat parte la un Te Deum oficiat în Capela Seminarului din Piaţa „Avram Iancu“. La finalul acestuia, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, părintele Bogdan Ivanov, le-a transmit elevilor îndemnuri, în calitate de delegat al Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
„Olimpiada judeţeană de Religie nu este doar o simplă competiţie şcolară, ci este un adevărat semn de normalitate pe care această disciplină o merită în vieţile voastre şi în formarea voastră sufletească. Dacă Biserica şi noi ne-am luptat ca în pregătirea voastră să fie Religie, am făcut-o din dorinţa de a avea un scut sufletesc, de a vă pregăti să rezistaţi asalturilor tot mai agresive ale răului, ale vulgarităţii şi ale tuturor devierilor de comportament care vedem cum urâţesc şi schimonosesc sufletele atâtor tineri. Sunteţi cu toţii frumoşi la suflet şi rămâneţi aşa! Religia este mai mult decât o disciplină, este oferta de a trăi normal, de a şti să alegi ceea ce este bine pentru tine şi, mai ales, de a şti să-ţi pui talantul în slujba celui de lângă tine“, a spus pr. Bogdan Ivanov. (Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)