În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Faza naţională a Olimpiadei de religie se desfăşoară la Galaţi
La Galaţi se desfăşoară, în perioada 17-21 aprilie, faza naţională a Olimpiadei de religie. La acest eveniment participă peste 250 de elevi din clasele a VII-a - a XII-a, din toate judeţele ţării, clasaţi pe locul I la faza judeţeană a concursului.
Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, este găzduit de Liceul Pedagogic "Costache Negri", Seminarul Teologic "Sfântul Apostol Andrei" şi Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi. Deschiderea oficială a avut loc în seara zilei de 17 aprilie, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi. Programul a început cu un Te Deum săvârşit de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa elevilor participanţi la olimpiadă, însoţiţi de profesorii de religie. La eveniment au participat şi oficialităţi centrale şi locale, precum şi numeroşi credincioşi din municipiu. S-a citit apoi mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin care elevii participanţi au fost încurajaţi şi li s-a urat mult succes. La final, elevii Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi au cântat imne religioase, specifice Postului Mare. Ieri, programul a debutat cu închinarea elevilor şi a profesorilor la cinstitele moaşte din Catedrala arhiepiscopală. Elevilor participanţi li s-a citit o rugăciune de luminare a minţii. După rostirea în cor a rugăciunii "Tatăl nostru", a urmat apoi proba scrisă, găzduită în amfiteatrele Facultăţii de Mecanică, din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos". Arhiepiscopia Dunării de Jos a pregătit participanţilor un amplu program duhovnicesc, misionar şi cultural pentru cunoaşterea frumuseţilor spirituale şi culturale ale zonelor de la Dunărea de Jos. Programul cuprinde şi participarea elevilor şi profesorilor la Denii în Catedrala arhiepiscopală. Din program mai fac parte o plimbare pe Dunăre, pentru două grupuri de câte 175 de persoane, şi un pelerinaj la mănăstiri şi alte obiective bisericeşti din eparhie, între care mănăstirile Cudalbi, Tudor Vladimirescu - Brăila, "Sfântul Pantelimon" - Lacu Sărat, Catedrala "Naşterea Domnului" - Brăila şi Biserica "Sfinţii Arhangheli" - Brăila. Mâine, 20 aprilie, va avea loc premierea câştigătorilor, în sala de spectacol a Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galaţi. (Diac. Marian Pătraşcu)