În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
„Femeile mironosițe, dascăli ai evlaviei creștine”
Biserica Ortodoxă Română le-a cinstit în Duminica a 3-a după Paști pe Sfintele Femei Mironosițe, cunoscute pentru curajul, credința și evlavia de care au dat dovadă la mormântul Mântuitorului. În cuvântul de învățătură rostit în biserica mănăstirii ilfovene Samurcășești cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a evidențiat virtuțile acestora, precum și faptul că ele au devenit modele pentru toate femeile creștine.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat faptul că femeile mironosițe au fost primele care s-au învrednicit a-L vedea pe Mântuitorul înviat, ca răsplată pentru curajul și evlavia lor: „Evanghelia de la Matei ne spune că, pe când aceste femei purtătoare de miruri frumos mirositoare și de mare preț mergeau pe calea de la mormânt spre casă, li S-a arătat Însuși Iisus Hristos Cel Înviat și le-a zis: «Bucurați-vă, nu vă temeți!». Ele, nimic zicând, s-au închinat Lui și I-au cuprins picioarele. Pentru că au crezut ce le-a zis îngerul de la mormânt, anume că a înviat Iisus, au fost răsplătite cu vederea Domnului Iisus Hristos Înviat. Pentru că au crezut ce le-a spus îngerul, ele s-au bucurat acum de întâlnirea cu El. În această imagine, femeile mironosițe reprezintă taina Bisericii, a întâlnirii oamenilor cu Hristos Cel Răstignit și Înviat, devenind dascăli ai evlaviei creștine”.
Totodată, Preafericirea Sa a arătat faptul că femeile au dat dovadă de mult curaj când apostolii se ascundeau, ele fiind martore, dar şi mărturisitoare ale iubirii milostive a Mântuitorului: „Ele au avut mai mult curaj decât ucenicii lui Iisus și, dis-de-dimineață, la revărsatul zorilor, au mers cu miruri, cu aromate scumpe, pentru a unge trupul Lui din mormânt, potrivit obiceiului iudeilor, dar Iisus nu mai era în mormânt pentru că a înviat. Sfântul Ioan Gură de Aur, lăudând pe aceste femei pentru curajul lor, a spus că în dimineața Învierii lui Hristos cele mai curajoase ființe umane, care L-au iubit pe Iisus, au fost femeile mironosițe, care, cu mult curaj și prețuire față de Mântuitorul, au mers la mormânt ca să împlinească tot ceea ce nu au putut împlini din grabă vineri seară Iosif din Arimateea și Nicodim, care au pus trupul lui Iisus într-un mormânt nou. Aceste femei mironosițe sunt cunoscute în Noul Testament după nume: Maria Magdalena; Maria, mama lui Iacov și a lui Iosie (numită și Maria lui Cleopa); Salomeea, soția lui Zevedeu, Ioana, soția lui Huza, un ispravnic al regelui Irod, și Suzana, iar Sinaxarul sărbătorii de astăzi mai adaugă la femeile mironosițe și pe Maria și Marta, surorile lui Lazăr din Betania. Împreună cu Maica Domnului cea smerită și ascultătoare, aceste femei smerite, harnice și darnice au prețuit în mod deosebit pe Mântuitorul, deoarece I-au văzut iubirea milostivă, au văzut mulţimea de vindecări pe care le-a făcut Iisus”.
În încheierea cuvântului său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat faptul că femeile mironosițe au devenit modele pentru toate femeile creștine. „Femeile mironosițe reprezintă pe toate femeile care cer ajutorul lui Hristos pentru a putea crește copiii în credință, pentru a fi soții credincioase în familie și femei evlavioase în Biserică, pentru a fi purtătoare de valori ale credinței, deoarece uleiurile aromate de mare preț, pe care femeile credincioase le aduc lui Hristos, sunt darurile sau valorile credinței în Hristos, bogăția spiritualității sau a legăturii omului cu Dumnezeu, adică darurile Duhului Sfânt primite de oamenii credincioși ca arvună a bunătăților veșnice din Împărăția Preasfintei Treimi. Femeile mironosițe reprezintă și pe acele femei din mănăstiri și schituri care au devenit, prin lacrimi de pocăință și prin multă rugăciune, prin nevoință și prin slujbe dis-de-dimineață în biserică, maici, monahii sau călugărițe născătoare de virtuți sfinte ale credinței creștine: evlavia, smerenia, ascultarea, bunătatea inimii. Așadar, ca femei credincioase, femeile mironosițe reprezintă profetic, în același timp, pe mamele, soțiile și fetele din familii, dar și pe maicile și surorile din mănăstiri. Însă ele reprezintă și mulțimea de femei credincioase care veghează la căpătâiul bolnavilor în spitale, mulțimea profesoarelor de religie, mulțimea asistentelor medicale sau asistentelor sociale, mulțimea de femei care lucrează în instituții de educație și cultură și în multe alte domenii de activitate, purtând în sufletul lor și arătând în jurul lor lumina credinței și bucuria Învierii lui Hristos, ca speranță a vieții în comuniune cu Dumnezeu și oamenii”, a spus Preafericirea Sa.
La final, Patriarhul României a oferit așezământului monahal daruri, reprezentând ultimele apariții editoriale ale Editurilor Patriarhiei, dar și un kilogram de tămâie naturală. Totodată, credincioșii prezenți au primit din partea Preafericirii Sale iconițe în care sunt reprezentate femeile mironosițe închinându-se Mântuitorului Înviat.
Maica stareță, stavrofora Lucia Bostan, a mulțumit Preafericirii Sale pentru binecuvântare și pentru bogatul cuvânt de învățătură, oferindu-i un frumos buchet de flori.