În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Fermierii pot depune cereri de sprijin la APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, ieri, campania "Lucrezi terenul, depui cererea de sprijin şi accesezi fonduri europene", în cadrul căreia fermierii vor fi informaţi cu privire la fondurile destinate schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă valabile pentru acest an, precum şi la modalitatea de accesare a acestora.
Campania de primire a cererilor de plată a început astăzi, fermierii având posibilitatea să depună documentele până la data de 16 mai 2011. Pentru cererile de plată depuse după acest termen se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, până în data de 10 iunie inclusiv, precizează reprezentanţii APIA. După această dată, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la centrele locale ale APIA, în intervalul menţionat, o singură cerere de plată. Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. "Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul", menţionează APIA. De asemenea, sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. Nu în ultimul rând, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) pe toată suprafaţa fermei. Ce scheme/măsuri de sprijin sunt valabile în acest an Pachetul financiar de sprijin pentru fermierii români este estimat, în acest an, la 1,6 miliarde de euro, din care 1,3 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene. Potrivit precizărilor făcute de reprezentanţii APIA, măsurile de sprijin pe suprafaţă pentru 2011 cuprind schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) din fonduri europene şi plăţi naţionale directe complementare (PNDC), care se vor acorda pentru culturi în teren arabil (PNDC 1), in pentru fibră (PNDC 2), cânepă pentru fibră (PNDC 3), tutun (PNDC 4), hamei (PNDC 5) şi sfeclă de zahăr (PNDC 6). De asemenea, se va acorda sprijin financiar pentru schema de plată separată pentru zahăr, plăţi tranzitorii pentru tomate destinate procesării, precum şi plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală.