Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Festival-concurs de colinde româneşti la Viena
A treia ediție a festivalului-concurs de colinde al diasporei românești din Europa, la care au participat șapte coruri din Austria, Germania, Franța și Italia, s-a desfăşurat la Viena, în perioada 8-9 decembrie 2018. Gazde ale festivalului-concurs au fost parohiile româneşti „Sfântul Apostol Andrei” şi „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din capitala Austriei. La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
La eveniment au participat următoarele coruri: „Sfântul Andrei” al Parohiei omonime din Viena, „Sfinții Martiri Brâncoveni” al Catedralei Mitropolitane din Nürnberg, „Plugușorul” al Parohiei din Saarbrücken, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” al Catedralei Mitropolitane din Paris, „ACOR” – al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Strasbourg, „Cântăm Domnului” al Parohiei Torino 1, și corala preoților din Protopopiatul Lazio.
În prima zi a festivalului, corurile au avut de interpretat câteva piese stabilite de organizatori: un colind armonizat („Toaca-n cer” de P. Severin), un colind folcloric sau bizantin și unul din tradiția țării din care provine corul. În a doua zi a festivalului, corurile au interpretat la alegere colinde. „A fost impresionant când vedeam românii care cântau atât de bine în limba noastră maternă. Am admirat corurile care nu aveau partituri în faţă, nici un text şi cântau nu din carte, nu de pe foaie, ci din minte şi din inimă. A fost impresionant să auzi interpretarea acestor coruri. La eveniment au participat, pe lângă români, şi austrieci. De asemenea, am avut un juriu format din românii noştri care sunt în domeniul muzicii, precum Dan Paul Dumitrescu, cântăreţ la Opera de Stat din Viena de aproape 20 de ani, prof. Roxana Dură, violonistă la simfonia vieneză ş.a. Corul nostru, dirijat de prof. Georgel Popa, a organizat şi un minicor, format din 23 de copii, care au cântat la finalul festivalului costumaţi în haine populare româneşti”, a declarat, pentru TRINITAS TV, pr. paroh Nicolae Dură de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Viena. Intrarea la festival a fost liberă. Anul viitor, festivalul-concurs de colinde româneşti va fi organizat la Nürnberg, gazda celei de a 4-a ediţii fiind chiar Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.