Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Festival coral de Rusalii, la Oradea
La Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“, din Oradea, s-a desfăşurat tradiţionalul Festival coral de Rusalii, cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei.
La cea de a şasea ediţie a festivalului care a avut loc în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, au participat şapte formaţii corale din Oradea care au interpretat piese religioase specifice perioadei Penticostarului şi sărbătorii Cincizecimii, preluate din repertoriul muzical religios naţional şi internaţional.
Debutul a fost făcut de corul de copii „Îngeraşii“, al Catedralei Episcopale „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“, din Oradea, dirijat de pr. Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial. Copiii au intrepretat cântări precum „Sfinte Dumnezeule“, „Pentru Tine, Doamne“, şi „Cu noi este Dumnezeu“. O prezenţă deosebită a fost corul „Sfintele Femei Mirofore“, al Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, dirijat de arhid. prof. Ştefan Lakatos, care s-a aflat la prima participare la un concert coral. Din rândul tinerilor s-a făcut remarcat corul „Diacon Nicolae Firu“, al elevilor teologi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“, din Oradea, dirijat de arhid. prof. Ştefan Lakatos. Corul a interpretat „Condacului Pogorârii Duhului Sfânt“ (glasul VIII, de Pr. Nicolae Moldoveanu), „Luminânda Rusaliilor“ (glasul al III-lea) şi a piesa „Taina creştinătăţii“ (armonizare de Nicolae Lungu, după melodia compusă de Ion Popescu Pasărea).
Corul de cameră „Voces“, dirijat de prof. Arnold Scheinder, a îmbinat mai multe piese ale unor compozitori din spaţiul răsăritean şi apusean deopotrivă, interpretând „Sicut Cervus“ de Giovanni Pierluigi da Palestrina, „Imnul heruvimilor“ de Piotr Ilici Ceaikovski şi „Cine este Acela“ din prima parte a Concertului nr. 1 de Gavriil Musicescu.
Corul „Sfântul Ioan Iacob Românul“ al Parohiei Oradea-Nufărul, dirijat de prof. Loredana Pantea, a interpretat „Rugăciune“ de Constantin Drăguşin, „Pleacă, Doamne, urechea Ta“ de Ioan Brie şi „Laudaţi pre Domnul“ de Marius Cuteanu.
Corul Bisericii cu Lună din Oradea, dirijat de conf. univ. dr. Valentin Lazăr, a pus în valoare piese precum: „Ţie se cuvine“ de Isidor Vorobchievici, „Axion Estin“ (armonizare de Valentin Lazăr) şi „Iubi-Te-voi, Doamne“ (compoziţie de Valentin Lazăr). Corul de cameră „Psalmodia Varadiensis“ al Universităţii din Oradea, dirijat de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie, a interpretat „Rugăciune“ de Constantin Drăguşin, „Pe Tine Te lăudăm“ de D. G. Chiriac şi „Mare eşti, Doamne!“ de Ion Cârstoiu.
La final, PS Sofronie a felicitat toate formaţiile corale, împreună cu dirijorii lor, pentru atmosfera înălţătoare pe care au creat-o, exprimându-şi bucuria permanentizării acestui festival, care a progresat de la un an la altul. La eveniment au participat preoţi, numeroşi credincioşi, părinţi, elevi, profesori de religie şi alte cadre didactice de la şcolile din judeţul Bihor.