De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Festival de obiceiuri şi tradiţii de Crăciun la Galaţi
Municipiul Galaţi a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, a 30-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou „Tudor Pamfile”. Anul acesta, evenimentul a reunit 12 grupuri folclorice şi cete de colindători din judeţele Maramureş, Botoşani, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Vaslui şi Galaţi.
Festivalul a fost deschis sâmbătă, 18 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din oraş, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, adresând cu această ocazie un cuvânt de binecuvântare şi bun venit cetelor de colindători veniţi în oraşul de la Dunăre pentru a prezenta frumoasele tradiţii ale poporului nostru prilejuite de Naşterea Domnului, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
Apoi, după slujba Privegherii săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală, Ansamblul „Tulnicul” din Baia-Mare şi grupul de colindători „Măgura Cerneşti” din judeţul Maramureş au prezentat credincioşilor datini şi obiceiuri tradiţionale maramureşene legate de sărbătoarea Crăciunului şi de Anul Nou.
În ziua următoare, când Biserica Ortodoxă a celebrat Duminica dinaintea Naşterii Domnului, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa a numeroşi colindători, credincioşi şi pelerini. În cadrul sfintei slujbe, la momentul chinonicului, un grup de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, sub îndrumarea cadrelor didactice, au susţinut un miniconcert de colinde tradiţionale şi cântece de stea. Tot acum, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat şi pe preoţii care au purtat icoana Naşterii Domnului împodobită cu ştergare tradiţionale, pentru a merge la casele credincioşilor şi a le duce vestea cea bună şi bucuria Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Betleemul Iudeei.
După Sfânta Liturghie, sărbătoarea tradiţiilor de Crăciun şi Anul Nou a continuat pe esplanada din faţa Catedralei Arhiepiscopale, unde participanţii, pe lângă tradiţionalele colinde, au interpretat şi cântece de stea, Pluguşorul, Sorcova, prezentând şi alte obiceiuri locale precum jocul caprei şi al ursului, căiuţi, dar şi alte urături şi jocuri tradiţionale însoţite de sunetul buciumelor, fluierelor şi tobelor.
Toţi participanţii la acest festival au fost binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, primind de la ierarh daruri potrivite acestei perioade de sărbătoare. La final, chiriarhul Dunării de Jos şi-a manifestat recunoştinţa faţă de râvna cu care participanţii menţin vii aceste obiceiuri strămoşeşti: „Cu o săptămână înainte de Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, aici, în pământul semănat de Sfântul Andrei cu cuvântul Domnului, la Dunărea de Jos, au semănat bogat în sufletele noastre maramureşenii, botoşănenii, nemţenii, băcăoanii, vasluienii şi muntenii. Tot neamul întoarce brazda dureroasă a suferinţei, a bolii şi a pandemiei şi speră în sămânţa curată a sănătăţii sufleteşti şi a sănătăţii efective pentru noi toţi, la sărbătoarea Naşterii Mântuitorului”.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” prin Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos. Această manifestarea tradiţională este una din cele mai reprezentative evenimente folclorice din judeţul Galaţi şi din regiunea Dunării de Jos, privind colindul popular şi obiceiurile tradiţionale din sudul Moldovei şi din întreaga ţară.