De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Festival de ouă încondeiate în Parohia Rogojeşti
Parohia Rogojeşti din Protopopiatul Dorohoi va organiza, în zilele de 5 şi 6 aprilie 2014, un festival de ouă încondeiate. Evenimentul va cuprinde demonstraţii de încondeiere a ouălor, precum şi un concurs pentru meşterii populari.
Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ - Rogojeşti, Protopopiatul Dorohoi, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, organizează, în perioada 5-6 aprilie 2014, Festivalul-concurs de ouă încondeiate, ediţia I. Evenimentul se va desfăşura la biserica Parohiei Rogojeşti cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sâmbătă, 5 aprilie 2014, la ora 9:30, se va oficia o slujbă religioasă, urmând ca la ora 10:00 să aibă loc deschiderea oficială a manifestării. În continuare, vor fi derulate atelierele de lucru, prin concursul meşterilor populari participanţi. După jurizare, copiii din Parohia Rogojeşti vor susţine un concert de muzică religioasă. Prima zi a festivalului se va încheia cu premierea meşterilor populari şi înmânarea diplomelor de participare tuturor concurenţilor. Duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 8:00, se vor sluji Utrenia şi Sfânta Liturghie, iar de la ora 12:00, va fi deschisă expoziţia de ouă încondeiate cu vânzare, în cadrul căreia vor fi organizate ateliere interactive de lucru. Programul va continua la ora 15:00 cu un concert de muzică religioasă şi se va încheia la orele serii.
Meşteşugul ouălor încondeiate, o tradiţie la Rogojeşti
Festivalul-concurs de încondeiere a ouălor de la Rogojeşti va fi organizat la iniţiativa prof. Margareta Mihalache, referent etnograf, pentru adulţii care au moştenit acest meşteşug de la părinţii şi bunicii lor. „Încercăm să promovăm ceea ce avem aici, în parohia noastră, ceea ce s-a păstrat din generaţie în generaţie, deoarece şi copiii sunt dornici să înveţe acest meşteşug al încondeierii ouălor, care face parte din tradiţia noastră românească. Participanţii la festival vor veni din mai multe localităţi din Bucovina şi din trei localităţi din judeţul Botoşani. Duminică, după Sfânta Liturghie, va avea loc un moment mai deosebit, pentru promovarea acestei expoziţii de ouă încondeiate, cu un atelier interactiv de lucru, unde vor participa meşteri populari, copii, adolescenţi şi vizitatori. În jurul orei 15:00 va avea loc un concert de muzică bisericească, susţinut de elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi, iar la ora 16:00 va avea loc închiderea oficială a manifestării“, a spus pr. paroh Ioan Flaviu Rus. Parohul de la Rogojeşti ne-a mărturisit că există o legătură strânsă între biserica parohială ocrotită de Maica Domnului şi anul în care a început promovarea încondeierii ouălor în Moldova. „Am asociat încondeierea ouălor cu biserica noastră din sat, care datează din anul 1761. În anul 1762 s-a promovat în zona Moldovei încondeierea ouălor. În satul nostru sunt oameni care păstrează şi care au transmis mai departe acest meşteşug. Ei participă la diferite concursuri, astfel că am considerat că este potrivit să organizăm şi la Rogojeşti un asemenea festival. La ediţia din anul 2014 a Festivalului ouălor încondeiate de la Ciocăneşti, copiii din parohia Rogojeşti au luat premii importante“, a remarcat pr. paroh Ioan Flaviu Rus.