În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Festival de toacă la Giroc
Marţi, 10 aprilie, în localitatea Giroc, judeţul Timiş, a avut loc Festivalul cultural-spiritual "În glas de toacă", eveniment ajuns la cea de-a V-a ediţie. La această frumoasă manifestare au participat oficialităţi locale, oameni de cultură, clerici, credincioşi ai comunei Giroc, din Timişoara şi din împrejurimi.
Din partea Arhiepiscopiei Timişoarei a fost prezent la festival pr. Zaharia Pereş, consilier cultural la Centrul eparhial, care a transmis binecuvântarea IPS Nicolae şi a PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, precum şi bucuria că acest festival a devenit o frumoasă tradiţie locală în care toaca este elementul principal. Programul manifestării a început marţi, cu binecuvântarea evenimentului, iar apoi a urmat concertul de toacă, după care, Denia în biserica Parohiei Giroc. Manifestarea s-a desfăşurat în grădina de vară a căminului cultual din Giroc. Au participat mai mulţi interpreţi din judeţ şi din judeţele limitrofe şi s-au înscris aproximativ 50 de tocaşi, care în sunet de toacă au vestit Patimile Domnului. Pentru eveniment au fost pregătite 33 de toace, număr simbolic ce aminteşte vârsta Mântuitorului nostru Iisus Hristos. "Este o bucurie pentru noi că reuşim ca an de an să organizăm acest festival de toacă, care este un exemplu pentru toţi cei care participă de a învăţa să bată toaca, de a şti ce semnifică toaca şi de a înţelege că toaca, dincolo de toate, aminteşte de cuiele pe care Mântuitorul Hristos le-a primit în mâini şi în picioare în zilele când pătimea pe Golgota. Totodată, aş mai aminti şi numărul mare de tineri ce participă la festivalul de toacă şi cred că este o bucurie pentru noi, căci vedem cum cei tineri se apropie de Biserică şi de elementele specifice Bisericii din perioada Postului Mare. Când baţi toaca nu poţi fi departe de Biserică, de Dumnezeu, ci eşti în atmosfera sărbătorii Săptămânii Mari şi a Sfintelor Paşti", ne-a declarat pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei. Miercuri, 11 aprilie, în faţa Catedralei mitropolitane din Timişoara, evenimentele au continuat de la ora 18:00 cu un concert de toacă susţinut de formaţia de percuţie din comuna Giroc, iar apoi a avut loc concertul Coralei "Giroceana". "Suntem la cea de-a V-a ediţie şi ne bucurăm că sunt mulţi participanţi şi de asemenea spectatori. Omul de la începuturile sale a simţit nevoia de comunicare şi de a transmite prin semnale anumite stări ale sufletului, astfel toaca este un element de chemare la rugăciune. De această dată toacă reprezintă o stare de apăsare a creştinului, care aşteaptă Învierea Domnului, este o perioadă de meditaţie, de post", a precizat Iosif Ionel Toma, primarul localităţii Giroc. Evenimentul este organizat de Consiliul Local şi Primăria Giroc în colaborare cu Centrul de cultură şi artă al judeţului Timiş, Mitropolia Banatului şi Consiliul Judeţean Timiş.