Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Festival de toacă şi de clopote în Victoria
A VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Toacă şi Clopote de la Victoria s-a încheiat ieri, 6 iulie, după trei zile în care copii din toate zonele ţării şi din străinătate şi-au etalat costumele populare specifice regiunii de unde au venit şi s-au întrecut în arta de a bate toaca şi clopotele.
Micul oraş de la poalele Munţilor Făgăraş găzduieşte de ani buni "Festivalul cântecului de toacă", după cum mulţi numesc manifestarea ce în zilele noastre este mai mult decât un simplu concurs de toacă. Festivalul de la Victoria a devenit o adevărată sărbătoare internaţională, la care participă an de an tot mai mulţi iubitori ai acestei arte, din tot mai multe ţări. Pus sub egida "Cântecul care zideşte", festivalul internaţional de la Victoria s-a îmbogăţit de anul trecut şi cu un concurs de bătut clopotele. Anul acesta au participat aproximativ 100 de copii din 30 de judeţe, precum şi câţiva copii din Ucraina, Bulgaria şi Serbia. Condiţia principală este ca participanţii să poarte costumul popular specific regiunii sau ţării de unde vin copiii, însoţiţi de părinţi sau preoţii parohi. O paradă a costumelor populare, precedată de o deschidere oficială din care nu au lipsit cântecele şi dansul popular, au colorat străzile oraşului braşovean şi au încântat locuitorii de aici şi spectatorii veniţi de mai departe.
Marţi, 5 iulie, în ziua când s-a desfăşurat concursul propriu-zis, la Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", gazdă de la început a festivalului, au sosit Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi protopopul de Făgăraş I, părintele Ioan Ciocan. În deschiderea concursului, ierarhul a transmis mesajul de binecuvântare al Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi a felicitat participanţii, preoţii şi părinţii însoţitori pentru osteneala de a veni la Victoria şi a-şi arăta dragostea faţă de astfel de manifestări organizate de Biserică.
Premii şi diplome
La festival au participat de la copii de grădiniţă până la copii de clasa a VIII-a. La fiecare categorie de vârstă au existat premianţi, iar diplomele au confirmat talentul şi succesul demonstrat. Un juriu a punctat fiecare concurent, iar rezultatele au dus la oferirea premiilor. "Avem la fiecare categorie de vârstă premiile I, II, III şi menţiuni şi am oferit ca premii cărţi de rugăciuni, iconiţe, cruciuliţe şi dulciuri", ne-a spus părintele paroh Octavian Smădu.
Organizat din 1995, ca o manifestare locală, pornită din dorinţa şi dragostea copiilor din parohie de a bate toaca, festivalul a devenit din 2001 un eveniment naţional, iar din 2005 unul internaţional. Anul acesta, copiii din Victoria şi din alte localităţi şi-au expus icoanele pe sticlă realizate cu multă trudă la orele de catehetică din biserica-gazdă, iar un panou cu fotografii de la ediţiile precedente ale festivalului a oferit o imagine de ansamblu asupra modului în care manifestarea a evoluat de la an la an.
Copiii se bucură în cadrul festivalului şi de excursii la mănăstirile din zonă şi la câteva puncte turistice, cum ar fi Transfăgărăşanul. "Particip pentru prima oară la acest festival şi mă bucur nespus de mult că am venit aici, în aceste locuri frumoase. Prin aceasta se zideşte în sufletul nostru o credinţă puternică", ne-a mărturisit o participantă de 14 ani, Teodora Hangu, din judeţul Ialomiţa.