Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Festival internațional de folclor la Cluj‑Napoca
La Cluj‑Napoca se desfășoară, între 26 și 28 iulie 2024, Festivalul Internațional de Folclor „Serbările Transilvane”. Ajuns la cea de‑a 22‑a ediție, pe scena festivalului, amplasată pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” din oraș, vor urca ansambluri folclorice din județul Cluj, dar și din Republica Moldova, Macedonia, Grecia, Slovacia și Cehia. Acestora li se vor adăuga producători de preparate tradiționale, dar și meșteri populari. Festivalul „Serbările Transilvane” este organizat de Fundația culturală „Etnostar”, în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj, Asociația „Produs de Cluj”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Primăria și Consiliul Local Cluj‑Napoca, conform informațiilor de pe pagina de Facebook Tradiții clujene.
Festivalul a debutat în anul 2000 cu scopul valorificării potențialului artistic excepțional al orașului Cluj‑Napoca. Începând cu ediția din 2016, evenimentul a devenit unul internațional, fiind înscris în Uniunea Mondială de Folclor‑ I.G.F., pentru a facilita și promova colaborarea culturală internațională între ansamblurile folclorice din județul Cluj și cele din străinătate.
În cadrul fiecărei ediții a festivalului se acordă două trofee: „Trofeul Serbările Transilvane” și „Trofeul Drăgan Muntean”. Primul se conferă celui mai valoros ansamblu dintre cele participante, în semn de apreciere pentru întreaga activitate, iar cel de‑al doilea se oferă unui artist reprezentativ pentru folclorul muzical din Transilvania, tot pentru întreaga activitate. De‑a lungul timpului, trofeele au fost acordate unor artiști, precum: Dumitru Fărcaș, Gheorghe Zamfir, Achim Nica, Ioan Bocșa, Frații Petreuș, Vasile Soporan, Dinu Iancu Sălăjanu, Maria Marcu, Sava Negrean Brudașcu și Veta Biriș.