Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie, în Duminica după Botezului Domnului, 12 ianuarie, la Mănăstirea „Izvorul
Festival românesc de colinde în Serbia
Sala de sport din localitatea sârbească Satu Nou a găzduit în după-amiaza zilei de sâmbătă, 7 decembrie, o nouă ediție a îndrăgitului festival „Colindele neamului”. Organizat de Societatea cultural-artistică „Dr. Radu Flora” din Satu Nou, în colaborare cu Școala Elementară „ Žarko Zrenjanin” din localitate, Casa de Cultură „3 Octombrie” și cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și al municipiului Panciova, evenimentul a reunit cete de colindători din mai multe localități din Serbia și din România.
La festival au fost prezenți Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Daniel Magdu, președintele Consiliului Executiv al Consiliului Național al Minorității Naționale Române, Stevan Mihailov, vicepreședintele CNMNR și coordonatorul Departamentului de Informare al instituției, Mariana Stratulat, director al Casei de Presă și Editură „Libertatea” din Panciova, precum și alte personalități.
În deschiderea ediției din acest an a festivalului, elevii Școlii Elementare „Žarko Zrenjanin” au prezentat obiceiurile de Ajun din satul lor prin intermediul unei scenete pline de autenticitate. În continuare, corul mixt al bisericii ortodoxe românești din Satu Nou, condus de prof. Grațian Petrovici, i-a încântat pe cei prezenți prin interpretarea mai multor colinde tradiționale.
În numele gazdelor, un cuvânt de bun-venit a fost adresat de Stevan Mihailov, vicepreședintele CNMNR, care a mulțumit tuturor cadrelor didactice, societăților culturale și asociațiilor participante pentru implicarea în promovarea valorilor tradiționale românești.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Ieronim a rostit un cuvânt de binecuvântare: „Sunt onorat să mă aflu aici și să observ, la nivel local, cum atât cei mici, cât și adulții au reușit să prezinte prin programele lor esența sărbătorii Crăciunului. Totul începe cu un început, iar Nașterea Domnului Iisus Hristos este, cu adevărat, începutul. De aceea, ea trebuie mărturisită pentru că reprezintă o eră nouă, deschisă de Hristos, era chemării omenirii spre pace, spre rugăciune, spre bunătate, spre transformare interioară care să se reflecte și în exterior, în lumea noastră”.
În continuare, colinde frumoase au fost interpretate de Corul de copii al românilor din Serbia „Carmina Felix”, dirijat de prof. Roxana Cinci. O frumoasă surpriză a fost pregătită și de oaspeții din România ai festivalului, o formație de tineri a Parohiei ortodoxe Grădiște 1 din Arad care a interpretat colinde sub îndrumarea educatoarei Patricia Bîtea. De la Școala Elementară „2 Octombrie” din Nicolinț, sub conducerea și acompaniamentul prof. Leri Mengher, un grup de elevi a vestit prin cânt bucuria Nașterii Domnului. Au mai urcat pe scenă corul elevilor români ai celor patru școli din Vârșeț, grupul de elevi ai Școlii Elementare „Dr. Aleksandar Sabovljev” din Ecica, corul Școlii Elementare ,,1 Mai” din Petrovasâla, elevii Școlii Elementare ,,3 Octombrie” din Sân-Mihai, grupul de interpreți al Societății cultural-Artistice „Veselia” din Glogoni, precum și membrii Grupului „Steaua Ofcenilor”.
Toți participanții au primit, în semn de recunoștință și prețuire, daruri de Crăciun și diplome de onoare, se arată pe site-ul episcopiadaciafelix.ro.