Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
Festivalul „Bihorul Colindă” la Salonta
Protopopiatul Tinca a organizat, în ziua de 12 decembrie, la Casa de Cultură a municipiului Salonta, festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda”, ediţia a XVII-a la nivel județean şi extins, în cadrul programului „Bihorul Colindă”, și în orașele și comunele importante ale județului Bihor.
Festivalul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Oradiei, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al județului Bihor și Primăria Municipiului Salonta.
La festival au fost invitați să participe elevi din unități școlare și parohiale din cuprinsul Protopopiatului Tinca. Prezenţa la festival a fost numeroasă, astfel că sala Casei de Cultură s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Cei 432 de elevi înscrişi au fost însoțiți de profesorii care i-au pregătit, de preoții parohi, de părinți şi apropiaţi, astfel că în sală, la eveniment, au fost peste 600 de oaspeți.
Pr. Călin-Ovidiu Popa, protopopul de Tinca, a transmis un cuvânt de bun-venit tuturor tinerilor înscriși în cadrul festivalului, profesorilor și preoților prezenţi. De asemenea, pr. vicar Radu-Valer Rus a transmis un cuvânt de binecuvântare și recunoștință din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și un cuvânt de mulțumire tuturor celor implicați în desfășurarea acestui festival. Au mai vorbit reprezentanţi ai autorităţilor, care au subliniat, cu acest prilej, importanţa păstrării şi transmiterii mai departe a tradițiilor strămoșești şi ale portului popular.
Au urmat recitalurile susţinute de cele 31 de grupuri corale, care au însumat 432 de elevi de la unitățile de învățământ gimnazial și liceal din parohiile protopopiatului.
Participanții au primit pachete cu cadouri special pregătite pentru ei din partea Consiliului Județean Bihor, iar la ieșirea de pe scenă fiecare copil a fost invitat să guste din bunătățile special pregătite de Protopopiatul Tinca.
A primit diplomă de participare fiecare grup de colindători care a urcat pe scena Casei de Cultură, din partea Episcopiei Oradiei, a Consiliului Județean Bihor și a Inspectoratului Județean Școlar Bihor.
Un element cu totul aparte l-a constituit prezența pe scenă a portului popular autentic românesc, purtat de fiecare grup de colindători care a participat la eveniment.
În încheierea programului, pr. protopop Călin-Ovidiu Popa a mulţumit tuturor celor prezenți, celor implicați și celor care au conlucrat la reușita festivalului.