În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Festivalul căluşului, în Slatina şi Craiova
Săptămâna trecută, Oltenia s-a aflat sub semnul tradiţiei populare, dar şi al artei scenice. Dansul căluşului a răsunat în cadrul unor manifestări de amploare, iar craiovenii şi-au omagiat artiştii distinşi la ultima ediţie a premiilor UNITER.
Cel mai amplu festival naţional al tinerilor căluşari s-a desfăşurat între 15 şi 17 iunie la Slatina. Cele 25 de ansambluri de căluşari din 20 de judeţe, împreună cu 52 de formaţii din judeţul Olt, s-au reunit în cadrul Festivalului-concurs "Căluşul Românesc", aflat la cea de-a 13-a ediţie. Juriul, alcătuit din personalităţi din domeniul cercetării şi interpretării folclorului coregrafic, a decernat diplome şi premii speciale pe şase secţiuni: ansambluri folclorice, cete de căluşari, formaţii de dansuri, formaţii de căluşari, orchestre populare, ansambluri căluşereşti. "Despre căluş s-a vorbit şi se va vorbi foarte mult timp, pentru că este un dans vechi, foarte complex şi vă spun din proprie experienţă că am dansat căluşul în aproape toate continentele, exceptând America, şi am văzut sălile ridicate în picioare", a povestit Iliuţă Brăileanu, directorul Palatului Copiilor "Adrian Băran" din Slatina. Manifestarea a prevăzut şi o paradă a portului şi dansului popular, cu participarea a 600 de tineri şi copii. Premii pentru actorii craioveni La Craiova, Alaiul Căluşului Românesc a ajuns la ediţia a XIII-a. Manifestarea a fost organizată, duminică, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în parteneriat cu Primăria Craiova. Au susţinut spectacole cetele de căluşari din comunele doljene Coţofenii din Dos, Goieşti, Giurgiţa, Sopot, Şimnicul de Sus. Acestora li s-au alăturat ansamblurile de căluşari "Brâuleţul" din Turceni - Gorj, "Romanaţi" din Caracal - Olt şi "Păuniţa" din Sângeorz-Băi - judeţul Bistriţa-Năsăud. Tot săptămâna trecută, Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova a găzduit prima întâlnire din seria Pro-Excellentia. Intitulată "Teatrul ca formă de excelenţă" şi moderată de actorul Emil Boroghină, întâlnirea a prilejuit evidenţierea personalităţilor din lumea teatrală care s-au remarcat în această stagiune, fiind premiate de UNITER. Cunoscutul actor craiovean Ilie Gheorghe a obţinut Premiul pentru întreaga activitate, Asociaţia Culturală "GAG" a fost răsplătită cu Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile, iar piesa "Unde-i revolverul" a câştigat Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV. Regia şi scenografia îi aparţin lui Mircea Cornişteanu, director al naţionalului craiovean, muzica este compusă de Nicu Alifantis, iar din distribuţia pentru varianta realizată la Televiziunea Română fac parte actorii Horaţiu Mălăele, Sorin Leoveanu, Valer Dellakeza, Angel Rababoc şi Marian Politic.