Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Festivalul cetelor de colindători din Ţara Făgăraşului, la a 18-a ediţie
Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul a adunat şi în acest an, la Catedrala „Sfântul Ioan” din municipiul Făgăraş, cetele de colindători din satele care formează Ţara Făgăraşului. Tinerii au participat la Sfânta Liturghie şi la final au colindat şi au prezentat tradiţiile de sfintele sărbători din comunităţile reprezentate.
Reînfiinţat la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Festivalul cetelor de colindători din Ţara Făgăraşului a ajuns la cea de-a 18-a ediţie consecutivă şi marchează an de an încheierea obiceiurilor din perioada sfintelor sărbători din Ţara Făgăraşului, tradiţia colindatului în această zonă fiind atestată cu mai bine de 300 de ani în urmă.
Colindătorii au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în catedrala din Făgăraş, iar alături de tineri s-au aflat primarii comunităţilor din Ţara Făgăraşului, autorităţi locale şi oaspeţi, informează Mitropolia Ardealului.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a prezentat viaţa şi misiunea Sfântului Ioan Botezătorul și a evidenţiat importanța păstrării tradițiilor populare românești.
„Ziua de astăzi este o zi specială pentru noi toți, pentru Țara Făgărașului, pentru Biserica noastră. Bucuria e cu atât mai mare cu cât avem prilejul de a participa la un moment care să exprime în acest context autenticitatea unor tradiții pe care neamul nostru le-a păstrat de-a lungul secolelor. Întâlnirea cu tinerii înmulțește această bucurie. Sfânta Liturghie de astăzi, săvârșită în această catedrală, este ea însăși mulțumirea supremă pe care noi o putem aduce lui Dumnezeu pentru toate câte ne-a dăruit. Nu întâmplător, ziua de astăzi, care este trecută în calendar ca Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, încheie perioada praznicelor din ultimele săptămâni și avem așadar înainte modelul ascetului desăvârșit. Sfântul Ioan este cel care ne arată concret cum trebuie primit Hristos în viața noastră. El a fost Înaintemergătorul Domnului, un proroc, ultimul dintre proroci, cel despre care Mântuitorul Hristos a spus că a fost cel mai mare născut din femeie. Această zi este însă și un prilej pentru noi de a ne aminti de înaintașii noștri și facem acest lucru prin perpetuarea tradițiilor românești pe care le-am primit de la ei. Noi considerăm că toate aceste bogății, toate aceste tradiții stau în seama noastră ca o mare responsabilitate. Fiind astăzi preocupați mai mult de lucrurile ușoare, facile, comode, care sunt la îndemână, chiar și revenirea la acest port tradițional românesc este un semn că ceea ce am primit în dar nu este uitat”, a explicat ierarhul.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu i-a binecuvântat şi felicitat pe cei implicaţi în păstrarea obiceiurilor din Ţara Făgăraşului. Festivalul s-a încheiat cu parada cetelor pe străzile din centrul oraşului.