În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Festivalul creştin „Filocalia“ la Arad
Arhiepiscopia Aradului, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad, organizează, în perioada 17-26 aprilie, Festivalul „Filocalia“, cu tema „Hristos şi oamenii lui Hristos“.
Gala de deschidere a Festivalului „Filocalia“ a avut loc vineri, 17 aprilie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, prima conferinţă fiind susţinută de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu.
Sâmbătă, 18 aprilie, la Filarmonica de Stat Arad, a avut loc spectacolul de teatru creştin „Întoarcerea Zidarului“, de Dan Tărchilă, prezentat de trupa „Civic Art“ din Bucureşti. Reprezentaţia acestei piese, ce poartă semnătura unui senior al dramaturgiei româneşti, scriitorul Dan Tărchilă, are distribuţia alcătuită din actorii: Cristian Dionisie (Teatrul Naţional Bucureşti), Cristina Moldoveanu (Compania „Civic Art“) şi Marian Ciripan (Teatrul „C.I. Nottara“). „Această piesă se constituie cu succes într-o meditaţie asupra procesului creaţiei folclorice, într-un fel, şi asupra modului cum s-a născut balada însăşi. Scriitorul Dan Tărchilă, afirmat în dramaturgie prin calitatea valorificării în perspectiva contemporană a istoriei, prezintă în piesă o viziune personală, îndrăzneaţă, asupra uneia dintre nestematele folclorului românesc - Legenda Meşterului Manole. Dan Tărchilă, în piesa «Întoarcerea Zidarului», reuşeşte să demonstreze cu rigurozitate că actul creator presupune dăruire, pasiune, o «tainică jertfă». Textul piesei este un eseu dramatic bine conceput, valoarea acestuia fiind întregită de «formă», adică de replicile pline de sensuri, scrise într-o frumoasă şi curgătoare limbă română, fapt destul de rar întâlnit pe scenele noastre. «Văzut» pe scenă, spectacolul „Întoarcerea Zidarului“, ne convinge încă o dată că dramaturgia şi literatura română, creaţia artistică şi muzicală română, sunt parte din moştenirea europeană a umanităţii, România fiind un suflet european în Europa, iar Europa este în România“, ne-a declarat arhim. Teofan Mada, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului şi directorul festivalului.
Duminică, 19 aprilie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ a avut loc proiecţia filmului „Părintele Arsenie Boca. Omul lui Dumnezeu“, invitat fiind regizorul Nicolae Mărgineanu. „Mi se pare fascinantă personalitatea părintelui Arsenie Boca. Chiar m-am gândit că, după Mihai Eminescu, este, poate, figura cea mai luminoasă a românilor. Arsenie Boca a creat o mişcare spirituală de masă, unică în spaţiul panortodox, care se continuă până astăzi. A trăit în duhul profeţilor, fiind căutat de mulţime de oameni care veneau la Arsenie, fascinaţi de revelaţia omului, care era revelaţia psihologului şi a profetului“, a subliniat regizorul Nicolae Mărgineanu.
Joi, 23 aprilie, de la ora 19:00, în acelaşi loc, pr. dr. Vasile Gavrilă de la Bucureşti va susţine conferinţa cu titlul „Omul, chipul Slavei dumnezeieşti“. Programul festivalului va continua vineri, 24 aprilie, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat Arad cu un concert pascal intitulat „Veniţi de primiţi Lumină“, susţinut de Grupul psaltic „Koinonia“, condus de arhid. dr. Adrian Maziliţă, şi se va încheia duminică, 26 aprilie, cu conferinţa „Filocalia, Enciclopedie a Ortodoxiei“, susţinută de arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică Jr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, începând cu ora 19:00, la Filarmonica de Stat Arad.