Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie, în Duminica după Botezului Domnului, 12 ianuarie, la Mănăstirea „Izvorul
Festivalul „Episcop Nicolae Ivan” la Cluj‑Napoca
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a organizat a 13-a ediție a Festivalului de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”.
Evenimentul a avut loc la Cinematograful Mărăști din Cluj-Napoca, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. În deschiderea festivalului care a avut loc sâmbătă, 7 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a vorbit participanților despre semnificația Nașterii Domnului pentru creștini și despre contextul istoric al acestui eveniment divin, care a marcat profund viața umanității, dând naștere unei noi ere în istoria omenirii, eră ce își are temelia în credința în Hristos. De asemenea, i-a felicitat pe cei prezenți pentru dăruirea și străduința lor de a promova și păstra vii tradițiile și obiceiurile românești.
Pe scenă au urcat 12 cete de colindători, formate din copii și tineri din cele două județe ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului: Cluj și Bistrița-Năsăud. Participanții, toți îmbrăcaţi în straie populare specifice zonei de obârșie, au prezentat colinde tradiţionale, precum și diferite obiceiuri şi tradiţii de Crăciun. Aceștia au fost pregătiți și îndrumați de cadrele didactice și preoții parohi din comunitățile de proveniență.
La final, ca răsplată pentru colind și pentru că promovează și păstrează vii tradițiile și obiceiurile românești, Părintele Mitropolit Andrei le-a oferit tuturor participanților daruri și diplome de participare.
Evenimentul, ajuns la a 13-a ediție, a fost organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte. Manifestarea are scopul principal de a pune în lumină colinde şi obiceiuri tradiţionale româneşti din viaţa satului de altădată și de a transmite bucuria praznicului Nașterii Domnului.
Colindul elevilor la catedrală
La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a avut loc duminică seara, 8 decembrie, a 31-a ediție a tradiționalului concert de colinde susținut de corurile reunite ale Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” și Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca. Din programul concertului au făcut parte colinde tradiționale și prelucrări corale, interpretate atât individual, cât și împreună de corul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu, și de corul Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca, dirijat de prof. Zsuzsanna Antal.
Concert de colinde vechi
Concertul de colinde vechi „Fă-te, gazdă, vesel, bunu’!”, susținut de Asociația „Liga Studenților” din Cluj, a 8-a ediție, a avut loc marți seara, 10 decembrie, în Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj- Napoca, în prezența IPS Mitropolit Andrei și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. La finalul concertului, IPS Părinte Andrei i-a felicitat pe tinerii colindători pentru că promovează și păstrează vii tradițiile și obiceiurile românești.