Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Festivitate de absolvire la Sibiu
Absolvenţii cursurilor de licenţă de la Universitatea „Lucian Blaga“ şi de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu au participat marţi, 13 mai, la ceremonia de final, organizată în centrul istoric al oraşului. La festivitate a participat şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
În rândul celor aproximativ 2000 de studenţi, care au îmbrăcat cu emoţie robele de absolvent şi au venit în Piaţa Mare, s-au aflat şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“. Absolvenţii au avut posibilitatea să mulţumească în mod oficial tuturor profesorilor, decanilor şi îndrumătorilor din anii de studenţie şi să-şi ia rămas-bun de la oraşul care i-a găzduit în aceşti ani.
Între cadrele didactice prezente amintim pe rectorii celor două universităţi menţionate, prof. univ. dr. Ioan Bondrea şi generalul prof. univ. dr. Ghiţă Bârsan. La ceremonie au participat şi prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, reprezentanţi ai Primăriei Sibiu şi alte oficialităţi. Familiile şi rudele au venit la Sibiu pentru a fi alături de absolvenţi la aceste momente unice din viaţa lor.
IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat şi binecuvântat pe absolvenţi şi i-a îndemnat să păstreze mereu în suflet valorile morale primite de la profesori în anii studenţiei.
„Suntem cuprinşi de un sentiment de bucurie, de împlinire când vă vedem pe dumneavoastră, cei mai tineri absolvenţi. Ne daţi forţă şi încredere, mai ales celor care ne apropiem de împlinirea misiunii noastre didactice. Niciodată nu ne vom îndepărta de ţelul nostru şi vom urmări cu multă dragoste împlinirea dumneavoastră pe toate planurile. Facultatea noastră de Teologie îl are ca protector pe Sfântul Andrei Şaguna, un sfânt care a dăruit românilor din Ardeal tot ceea ce a avut mai puternic în vocaţia sa, atât pe plan spiritual, cât şi cultural. A înfiinţat 800 de şcoli, două mari colegii, la Braşov şi la Brad, dar şi Facultatea de Teologie, care a pus temelia învăţământului academic în Sibiu. Dorim ca harul lui Dumnezeu, care vine asupra noastră prin mijlocirea acestui mentor spiritual, să se reverse de la facultatea noastră spre întreaga universitate“, a spus ierarhul.
45 de ani de activitate neîntreruptă
În cuvântul său, rectorul Ioan Bondrea a subliniat faptul că festivitatea din acest an se desfăşoară în cadrul zilelor dedicate împlinirii celor 45 de ani de activitate neîntreruptă a Universităţii „Lucian Blaga“.
„Este un moment pe care dumneavoastră, absolvenţii celor două universităţi, le meritaţi din plin. Astăzi este finalul unui drum, presărat cu lucruri bune, care vă vor aduce în suflet amintirea anilor de studenţie. Viaţa de student nu se compară cu nimic altceva. Astăzi vă sărbătorim pe dumneavoastră şi sunt mândru că această promoţie a Universităţii «Lucian Blaga» este cea care marchează 45 de ani de continuitate a instituţiei noastre. Deşi rădăcinile noastre academice se duc undeva la 1844-1874, universitatea noastră are continuitate din 1969. Este o săptămână de sărbătoare, o săptămână în care toţi membrii comunităţii academice sărbătoresc împreună această aniversare. Se demonstrează astfel că universitatea are un depozit istoric solid, dar şi un viitor bun“, a spus rectorul.
Au luat cuvântul şi reprezentanţii absolvenţilor, după care a urmat momentul predării cheii, simbolul studenţiei. La final, olimpicii universităţii sibiene au primit diplome şi aprecieri din partea rectorului Ioan Bondrea şi a celorlalţi membri ai Senatului universitar.