La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Fiecare avem o cruce! Să o iubim și să o îmbrățișăm asemenea Mântuitorului”
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos), 18 septembrie, biserica de la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Băișoara, județul Cluj, a fost sfinţită de trei ierarhi.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, slujba de târnosire a bisericii Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Băișoara, județul Cluj.
Cei trei ierarhi au săvârşit, apoi, Sfânta Liturghie, iar Preasfințitul Episcop Macarie a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că „fiecare avem o cruce! Să o iubim și să o îmbrățișăm asemenea Mântuitorului”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța, dirijată de arhid. Ion Iulian Dumitru. La chinonic, Alexandru Chiriac a interpretat mai multe pricesne.
IPS Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a îndemnat „să-L mărturisim pe Domnul nostru Iisus Hristos prin atitudinea, fapta și felul nostru de a fi”. Ierarhul i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în edificarea bisericii așezământului monahal.
„Mănăstirile sunt niște faruri care răspândesc lumina credinței. În mod concret, mănăstirea de la Băișoara face acest lucru și astăzi am venit să sfințim biserica”, a spus ierarhul.
Starețul mănăstirii, protos. Iacob Rus, fostul stareț, protos. Emanuel Scarlat (actualul duhovnic al Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia), primarul comunei Băișoara, Liviu Ghib, şi alţi binefăcători au primit diplome şi distincţii pentru implicarea în activităţile bisericii, iar copiii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului. Părintele stareț Iacob Rus a mulțumit celor prezenți și celor care au ajutat la edificarea mănăstirii şi a oferit celor trei ierarhi câte o icoană cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.