Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
File de lumină despre oameni şi locuri
În Aula Mare a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București a avut loc, miercuri, 11 noiembrie 2015, lansarea volumului „Chipuri de ieri și de azi în rama veșniciei”, publicat la Editura TRINITAS, în Colecția „Media Christiana”, Seria „Lumina”, și a monografiei „Schitul Vovidenia - altarul din poiana liniştii”, ediția a 3-a, publicată la Editura BASILICA, scrise de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Evenimentul cultural de la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală a reunit un auditoriu numeros, preoți și mireni, cunoscători ai scrierilor Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, care într-un demers consistent și constant și-a propus să aducă la lumină aspecte din biografia unor ierarhi, călugări și preoți cunoscuți sau mai puțin cunoscuți publicului. Volumul de evocări și monografia au făcut obiectul prezentărilor din partea unor oameni de cultură familiarizați cu scrierile publicisticii ierarhului sau din partea celor care au contribuit la apariția celor două lucrări. Lansarea de la Biblioteca Centrală Universitară a fost moderată de părintele arhim. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, care a spus că volumul de evocări este constituit din „mănunchiuri de chipuri luminoase, descrise cu multă căldură și cercetare documentară”; iar monografia Schitului Vovidenia din județul Neamț „descrie în imagini și cuvânt frumusețea unui loc care înalță sufletele spre cer”.
Doamna profesoară Cătălina Velculescu, specialist în istoria literaturii române vechi, a spus că un adevăr istoric trebuie completat din mai multe surse și, de aceea, a vorbit despre unele personalități prezentate de Preasfințitul Părinte Timotei, pe care le-a cunoscut personal.
Părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul colecției „Media Christiana" a Editurii TRINITAS, a precizat că volumul „Chipuri de ieri și de azi în rama veșniciei” reunește articole publicate în „Ziarul Lumina~ al Patriarhiei Române, care sunt oferite din nou publicului într-o formă nouă, mai trainică. Lucrarea lansată ieri este apariția cu numărul 10 din Colecția „Media Christiana". „Preasfinția Sa și-a asumat un rol important în a aduce înaintea minților și inimilor noastre portrete de oameni de ieri și de azi văzuți printr-o sensibilitate duhovnicească. Constat acum, la recitirea unor texte, că aceste portrete nu sunt simple descrieri ale personalităților, ci ele sunt trecute dintr-odată printr-un jurnal interior al autorului și așezate într-o relație cu generațiile care vin. Portretele luminoase sunt construite pentru neuitare, pentru memoria celor de altădată, dar sunt și modele duhovnicești, și modele umane în general”, a spus părintele Nicolae Dascălu.
Scriitorul Grigore Ilisei a explicat celor prezenți că „recunoștința este tâlcuirea rostului și sensului celor două lucrări”, și a spus că autorul dă dovadă de o mare putere de a extrage „aur” din zăcăminte aparent neimportante sau sărăcăcioase. „Operațiunea părintelui de portretizare nu e numai impresionistă, nu e numai ceea ce vedem într-un gest sau altul, ci presupune o asumare și prezentare din perspective multiple pentru că părintele pleacă de fiecare dată în căutarea sinelui, a acelui eu interior sau mai bine spus a acelor euri interioare. Pentru că, așa cum spunea Matei Călinescu, noi suntem o multitudine de euri, dintre care apare în prim plan la un moment dat unul, iar altele stau și așteaptă momentul glăsuirii și rostirii”, a spus Grigore Ilisei.
Monahia Atanasia Văetiși, de la Mănăstirea Stavropoleos, care a realizat grafica volumului „Chipuri de ieri și de azi în rama veșniciei”, a încadrat această lucrare în stilul biografiilor exemplare, pentru că fixează virtuțile unor oameni diferiți, dar care, în esență, sunt în majoritatea cazurilor monahi. „Mi-am amintit că un gen literar foarte răspândit în Antichitatea creștină, în secolele V-VI, sunt așa-numitele culegeri de biografii exemplare. Preasfinția Sa a adunat portrete exemplare ale oamenilor care trăiesc sau au trăit printre noi. Ele au aceeași funcție de model, de a oferi biografii exemplare și de a păstra în memorie un detaliu sau aspect din viața unor oameni iluștri”, a spus maica Atanasia.
La eveniment au participat și părintele arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia, precum și conf. dr. Mireille Carmen Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare, care a spus că astfel de lucrări „păstrează memoria și ființa neamului”.
La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a mulțumit vorbitorilor și publicului prezent și a spus că amintirile sunt punțile care ne leagă de oamenii iluștri care nu mai sunt printre noi: „Am citit undeva, într-o pagină preafrumoasă, consemnarea unui monah care spunea că i s-a dat bucuria de a avea prieteni învățători mult mai în vârstă decât el și apoi tristețea de a fi rămas prea devreme singur. Continua scriitorul, spunând că «singurătatea mea este cea a luminișului străjuit de lujere înalte cu frunza veșnic foșnitoare». Amintirea unor oameni pe care îi purtăm în suflet rămâne acolo și niciodată nimeni nu o poate scoate dinlăuntrul inimii, din amintirile și rugăciunile noastre”.