Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Finalizarea cursurilor de formare pentru clerici din Mitropolia Olteniei
Festivitatea de absolvire a cursurilor preoțești de definitivat și gradul al II-lea care s-au desfășurat la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a avut loc vineri, 26 august 2022.
Cursurile au fost coordonate de către Sectorul de învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Craiovei, iar cadrele didactice au fost desemnate din partea Facultății de Teologie din Craiova.
Cu ocazia finalizării cursurilor, s-a organizat un program muzical și cultural la Craiova, coordonat de către pr. lect. dr. Adrian Mazilița, cu participarea preoților cursanți. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
În cuvântul de mulțumire, IPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre importanța acestor cursuri pentru formarea preoților, dar și despre bucuria întâlnirii fizice a acestora: „Cursurile preoțești au un rol fundamental în activitatea noastră pastorală. De asemenea, cu ocazia acestor cursuri ne-am revăzut unii pe alții, un lucru atât de important pentru existența noastră, întrucât vederea este un dar al lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, cursurile preoțești ne unesc și ne pun față către față, sporind darurile dumnezeiești primite de către fiecare dintre noi. Cursurile preoțești sunt legate de păstor și de viața Bisericii. Ele au în vedere aspectele practice ale vieții noastre bisericești. În parohie suntem trimișii Domnului ca păstorul cel bun pentru a propovădui Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. Aceste cursuri au ca obiectiv o îmbogățire a minții și a sufletului”.
Îndemnul de final a fost de a spori ceea ce s-a dezbătut în cadrul acestor cursuri, atât la nivel personal, cât și la nivel parohial: `Învățăturile primite la aceste cursuri să le sporiți și mai mult ca viața pastorală să fie și mai bogată. Trăim astăzi destul de greu în societatea care se pare că a surzit față de cuvântul Evangheliei. În același timp, în relația noastră cu poporul nu mai avem acel limbaj evanghelic. Trebuie să redescoperim această viziune față de popor și credincioși, să ne întrarmăm cu răbdarea și dragostea necesară pentru enoriașii noștri”.