La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Flori pentru Sfânta Cruce de la cei mici
Elevii claselor I-IV şi copiii de grădiniţă din Parohia Pechea IV, din Arhiepiscopia Dunării de Jos, au participat la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Toţi au adus o floare în dar Sfintei Cruci, iar la final copiii ajutaţi de doamnele educatoare şi învăţătoare au înconjurat biserica în formă de cruce.
Cu doar o zi înainte de sărbătoarea Sfintei Cruci, în cuvântul de deschidere a anului şcolar, părintele paroh Cătălin Vătafu le-a amintit copiilor că a doua zi va fi praznicul închinat Sfintei Cruci şi le-a explicat micuţilor creştini despre importanţa Sfintei Cruci pe care o au la gât, pe care o văd pe biserici sau la troiţe. "Primii care au înţeles şi au îmbrăţişat crucea lui Hristos au fost copiii. Toţi copiii din clasele I-IV şi de la grădiniţă au fost invitaţi să-i spunem Sfintei Cruci "La mulţi ani". Toţi, ca la orice aniversare, au adus o floare în dar Sfintei Cruci. Ca să îi facem şi un cadou deosebit, ne-am hotărât cu toţii să facem o cruce din copii, o cruce vie", ne-a declarat părintele paroh Cătălin Vătafu. Biserica este deschisă permanent pentru elevi În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, părintele Vătafu a explicat tuturor credincioşilor că Sfânta Cruce, deşi vesteşte o jertfă, nu este semn de doliu şi de tristeţe, ci semn de speranţă şi semn al învierii. Biserica parohială se află de anul acesta în aceeaşi curte cu o şcoală sau, mai precis, cu o clasă specială pentru copii cu nevoi speciale. Prin grija părintelui paroh şi a Consiliului parohial, biserica aflată sub semnul Sfintei Cruci va fi deschisă în fiecare zi, pe tot parcursul anului, pentru ca, în pauză sau la terminarea orelor, copiii să intre şi să se roage şi să-i mulţumească lui Dumnezeu. Activităţi educative Copiii de la Parohia Pechea IV, din Arhiepiscopia Dunării de Jos, înscrişi în programul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor", participă la multe acţiuni şi activităţi educative. Îndrumaţi de învăţătoarea lor, copiii cu nevoi speciale oferă daruri mamelor, bunicilor şi profesorilor, iar la sărbătorile cele mai importante sunt prezenţi în biserică la slujbele religioase.