În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Fluviu de mulțumire către Sfântul Nectarie Taumaturgul
În ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, 9 noiembrie, credincioși bucureșteni și pelerini din toate zonele țării au poposit la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, unde se păstrează spre închinare un fragment din sfintele sale moaște. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Rândul credincioșilor veniți să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, izvorâtoare de multe vindecări de boli incurabile, a ajuns în jurul orei prânzului până la Secția nr. 14 de Poliție, întinzându-se pe o distanță de aproximativ 700 de metri. Mulțimea creștinilor veniți la această sărbătoare număra suferinzi de diferite boli și necazuri, precum și rugători pentru cei dragi, murmurul rugăciunilor fiind neîncetat pe buzele lor atât în timpul de așteptare, cât și la racla sfântului tămăduitor și grabnic ajutător, așezată spre închinare în baldachinul de piatră din vecinătatea bisericii mari a mănăstirii. Credincioșii s-au putut închina și la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.
Programul liturgic a debutat de dimineață cu oficierea slujbei Ceasurilor și a Paraclisului Sfântului Ierarh Nectarie. În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte: părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele arhimandrit Policarp Chiţulescu, consilier patriarhal, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod; părintele arhimandrit Serafim Baciu, starețul Catedralei Episcopale din Alexandria care are statut de mănăstire, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit credincioșilor prezenți despre viața, virtuțile și minunile Sfântului Ierarh Nectarie: „Sfântul Ierarh Nectarie a făcut minuni încă din timpul vieții. Locuitorii insulei își aminteau de faptul că pentru rugăciunile sale ploaia venea la timp, iar lăcustele care năpădeau recoltele țăranilor erau alungate. A vindecat încă din timpul vieții o mulțime de bolnavi, mai ales pe cei bolnavi de cancer, deși moartea lui s-a datorat acestei boli cumplite a secolului nostru. Prin lucrarea lui Dumnezeu, el a devenit un mare vindecător de boli și un mare mângâietor și tămăduitor al celor care se confruntă cu această cumplită boală. O mulțime dintre creștinii care vin aici, la Mănăstirea Radu Vodă, pentru a se închina moaștelor lui, au cunoscut personal binefacerile lui. Viața Sfântului Ierarh Nectarie ne arată cât de mult înseamnă răbdarea și îngăduința, chiar și a celor care ne fac rău. (…) Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost un om care a arătat dragoste multă, iubire și răbdare. A ajutat o mulțime de tineri ca să se formeze ca adevărați slujitori ai Sfântului Altar. De aceea, nu întâmplător a binevoit ca o parte din moaștele sale să fie cinstite la această mănăstire, care are alături un seminar teologic, arătând această complexitate a lucrării pastorale a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, care a fost păstor, mare predicator, dascăl și învățător, profesor și director de seminar teologic, consumând o mare parte a vieții și a energiei sale pentru pregătirea slujitorilor Bisericii”.
La final, părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă, le-a mulțumit credincioșilor prezenți pentru participare și a amintit că anul acesta s-au împlinit două decenii de când moaștele Sfântului Ierarh Nectarie binecuvântează obștea acestui așezământ monahal și pelerinii care vin cu credință să se închine. „Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de când sfintele sale moaște au venit în mănăstirea noastră și de atunci ele sunt izvor de vindecare și de binecuvântare pentru credincioșii care vin cu evlavie și credință să ceară ajutorul lui Dumnezeu și mijlocirile sfinților. Mulțumim Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântului Ierarh Nectarie pentru toate darurile și binecuvântările pe care le-au revărsat asupra noastră. Rugăm pe Dumnezeu ca mai departe să ne ocrotească, să ne păzească și totdeauna să fie alături de noi. Împreună cu El putem face totul. De asemenea, să reținem și faptul că sfinții sunt prietenii noștri adevărați. Sfântul Nectarie să răsplătească tuturor dragostea, jertfa și evlavia”, a spus arhim. Nectarie Șofelea.