Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit la praznicul Botezului Domnului, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie şi Sfințirea Mare a apei, conform rânduielii tradiționale, în Catedrala
FMI preia frâiele în rezolvarea crizei din Europa
Fondul Monetar Internaţional (FMI) se implică tot mai insistent în eforturile Uniunii Europene de rezolvare a crizei datoriilor de stat, încercând să împiedice o contagiune mondială.
Incertitudinile se transformă în frustrare şi, pe alocuri, în panică, în rândul guvernelor şi instituţiilor financiare din afara Europei, după ce Italia, Spania şi Franţa, cele mai mari economii din zona euro după Germania, sunt atacate pe pieţele financiare, iar presiunile de pe pieţele de credit devin tot mai puternice şi mai evidente. "Până acum, Europa a încercat să soluţioneze pe cont propriu criza, iar FMI a acţionat doar ca partener în eforturile de salvare, în cadrul aşa-numitei "Troika", alături de Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană. Însă guvernele şi oficialităţile din afara Europei, dar şi pieţele financiare îşi pierd răbdarea faţă de procesul decizional din UE, considerat de mulţi extrem de greoi", comentează agenţia Reuters, care afirmă că o serie de decizii din această săptămână arată creşterea rolului FMI în rezolvarea crizei în Europa. Eforturile instituţiilor europene, privite cu scepticism de pieţele internaţionale În urmă cu două zile, reprezentanţii FMI au anunţat că evaluarea economiei italiene va fi efectuată, la finele lunii noiembrie, de către o misiune la care nu vor participa reprezentanţi ai Comisiei Europene sau ai Băncii Central Europene, iar recomandările privind reformele fiscale şi structurale necesare pentru evitarea unei crize de proporţii vor fi înaintate de reprezentanţii Fondului, şi nu de "Troika", aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei. Prin această decizie, FMI s-ar putea impune ca lider al efortului anticriză, în încercarea de a recupera o parte din încrederea pieţelor. Tot joi, surse oficiale europene au declarat că s-a discutat despre posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să acorde credite FMI, pentru a creşte resursele financiare ale instituţiei de la Washington, care ar dobândi astfel suficiente fonduri pentru a "salva" economiile mai mari din zona euro. De asemenea, marile economii emergente, precum China, Rusia şi Brazilia, care au acumulat rezerve monetare consistente, au sugerat directorului general al FMI, Christine Lagarde, că sunt pregătite să sprijine ţările din zona euro, dar numai dacă banii lor vor fi canalizaţi prin intermediul FMI. "Liderii europeni au sperat că pot opri contagiunea din zona euro prin creşterea resurselor Fondului European de Stabilitate Financiară la 1.000 miliarde de euro, însă nu au reuşit încă să strângă aceşti bani, iar criza se răspândeşte rapid, de la periferia zonei euro către Europa de Est şi alte economii emergente vulnerabile", conchide agenţia Reuters.