De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Formarea duhovnicească şi studiul în facultăţile de teologie
Marţi, 23 septembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a avut loc a doua parte a lucrărilor celui de-al VI-lea Congres al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, desfăşurat în acest an sub genericul „Teologie şi misiune. Rolul facultăţilor de teologie în contextul misiunii parohiale“.
Lucrările s-au desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi au întrunit decani, preoţi şi profesori de la facultăţile de teologie din ţara noastră. Moderatorul discuţiilor a fost delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la congres, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional. Cea de-a treia secţiune a lucrărilor s-a intitulat „Aspecte practice privind organizarea şi buna desfăşurare a procesului de pregătire academică şi formare duhovnicească în Facultăţile de Teologie Ortodoxă“. Cu acest prilej, au fost discutate o serie de teme de actualitate din viaţa teologică românească, precum: stadiul implementării hotărârilor ultimului Congres al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă de la Mănăstirea Nicula; prezentarea precizărilor referitoare la învăţământul teologic universitar din protocolul semnat între Patriarhia Română, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Secretariatul de Stat pentru Culte; regulamentul-cadru de funcţionare a facultăţilor/ departamentelor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române; actualizarea disciplinelor teologice şi clasificarea lor unitară; actualizarea temelor pentru cursurile preoţeşti; aspecte practice privind desfăşurarea procesului de învăţământ, formarea duhovnicească a studenţilor şi disciplina studenţilor; cercetarea ştiinţifică: lucrări colective, cursuri, manuale, dicţionare etc.; noutăţi şi precizări privind normele şi reglementările ARACIS; integrarea studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor în procesul de cercetare ştiinţifică.
„Este important, mai ales în contextul de astăzi, şi inclusiv în mediul academic universitar, să se înţeleagă şi să se asume această legătură între Biserică şi Universitate. Este practic o cooperare tradiţională în domeniul educaţiei, iar istoria noastră confirmă această relaţie dintre Biserică şi Universitate, dar este foarte important, plecând şi de la precizările protocolului semnat la 29 mai între Patriarhia Română, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Secretariatul de Stat pentru Culte, să se înţeleagă că autonomia universitară nu poate constitui un pretext de înstrăinare a teologiei de Tradiţia şi de viaţa Bisericii. Dincolo de sesiunile în care au existat prezentări de referate, au avut loc întâlniri în care au fost discutate aspecte ce ţin de organizarea învăţământului teologic ortodox universitar şi direcţiile programatice pe care ar trebui să le asumăm în următoarea perioadă. A existat mai întâi o întrunire a directorilor şcolilor doctorale, unde au fost discutate aspecte privind maniera în care se desfăşoară doctoratul în teologie şi alte aspecte care privesc cercetarea teologică. După aceea, au fost discutate în cadrul Colegiului Decanilor anumite aspecte care au fost reluate în plenul lucrărilor. Aici, în ceea ce mă priveşte, din partea Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, am propus aspecte privind învăţământul teologic ortodox universitar aşa cum se reflectă în protocolul amintit, insistând asupra binecuvântării ierarhului, atât pentru student, cât şi pentru cadrele didactice şi pentru buna desfăşurare a activităţii teologice în cadrul facultăţilor de teologie ortodoxă. Dincolo de ceea ce s-a discutat, consider ca a fost o şansă ca să existe practic un eveniment de comuniune academică şi spirituală. Este foarte important ca relaţia dintre Biserică şi facultăţile de teologie din ţară să fie consolidată în viitor, astfel încât, într-un efort conjugat, să se poată da o mărturie vie şi de folos pentru misiunea Bisericii în societatea în care trăim“, a precizat conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal.
Congresul s-a încheiat cu dezbaterea WGOTE (Working Group Orthodox Theological Education) intitulată „Calitatea procesului de învăţământ în Facultăţile de Teologie Ortodoxă. Discuţii asupra situaţiei actuale şi perspective“ şi cu prezentarea, analiza şi aprobarea documentului final al congresului.