De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Fragmente de tradiţii pascale la Slatina
În perioada 14 aprilie - 31 iulie 2011, Muzeul Judeţean Olt organizează expoziţia temporară "Credinţe şi tradiţii străvechi la sărbătoarea Paştelui". Cu această ocazie prilej se oferă marelui public prilejul de a redescoperi frumuseţea tradiţiilor pascale.
Expoziţia prezintă tradiţii religioase şi laice specifice perioadei pascale: "Lăsatul Secului", "Strigatul peste sat", "Floriile", "Joimari", "Paştile". Tot în cadrul vernisajului se regăsesc mai multe obiecte ale artei populare din judeţul Olt, purtătoare ale unor simboluri creştine: ţesături şi piese de port popular de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, ceramică decorativă, icoane de vatră şi cruci lucrate în localitatea Pietriş, pistornice datând din secolul al XIX-lea ş.a. Ouă încondeiate la Oboga Încondeierea ouălor reprezintă o formă importantă de manifestare în cadrul culturii populare şi spirituale româneşti, caracteristică perioadei ante şi postpascale. În acest context, meşterii Tudor Diaconeasa şi Constantin Diaconeasa, din Oboga, singurul loc din Oltenia unde se mai practică această activitate în mod tradiţional, şi-au expus o parte din creaţia artistică. Cu privire la importanţa şi necesitatea evenimentului organizat, Claudia Balaş, muzeograful Secţiei de Etnografie a Muzeului Judeţean Olt şi organizatorul expoziţiei, a declarat: "Expoziţia cu care Muzeul Judeţean Olt vine de această dată în faţa publicului este organizată cu ocazia sarbătorilor pascale. În cadrul vernisărilor noastre sunt prezentate doar o parte din obiceiurile laice şi religioase care fac parte din ciclul sfintelor sărbători. Am reconstituit pentru iubitorii de artă tradiţională autentică un interior de locuinţă şi o tindă, amenajate în spiritul sărbătorii Sfintelor Paşti. Au fost expuse urcioare de nuntă din centrul de olari Oboga, ouă încondeiate de meşterii Constantin şi Tudor Diaconeasa din Oboga. Noi, specialiştii din muzeu, încercăm să decriptăm pentru publicul larg sensurile încifrate ale credinţelor poporului nostru. Pentru faptul că vernisajul s-a bucurat de un real succes în rândul slătinenilor, intenţionăm, în viitor, organizarea unui târg al creatorilor populari contemporani din judeţul Olt". Tot în cadrul expoziţiei, câţiva elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII Bobiceşti-Olt au realizat ouă încondeiate şi felicitări de Paşti. Acţiunea face parte din proiectul educaţional "Şcoala şi tradiţiile pascale".