În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Fraţii mitropolitului Antonie Plămădeală vor dosarul de securitate al ierarhului
Cei doi fraţi ai mitropolitului Antonie Plămădeală, trecut la cele veşnice în septembrie 2005, au adresat Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) o cerere pentru a vedea dosarul ierarhului, dar şi documente care să ateste că acesta ar fi fost colonel al Securităţii sau ar fi cerut înaintarea în grad. Din solicitarea celor doi, care sunt şi executori testamentari ai fostului mitropolit, reiese că se doreşte accesul „la întregul dosar“ şi aprobarea de a face copii xerox ale documentelor incluse. „În mod special, cu prioritate, solicităm copii ale următoarelor documente: scrisoarea prin care IPS Mitropolit Antonie Plămădeală a cerut lui Nicolae Ceauşescu avansarea la gradul de «general», documentele oficiale prin care mitropolitului Antonie Plămădeală i s-a atribuit gradul de «colonel», copie după documentul prin care CNSAS a permis cetăţeanului Mircea Dinescu accesul la dosarul IPS Mitropolit Antonie Plămădeală cu precizarea calităţii celui care a efectuat solicitarea“, reiese din cererea celor doi. Se precizează, totodată, că răspunsul este necesar familiei, „urmând a se utiliza după cum se va considera oportun“.
Purtătorul de cuvânt al CNSAS, Carmen Popescu, a declarat, pentru Rompres, că instituţia pe care o reprezintă va oferi un răspuns la solicitarea înaintată de fraţii şi executorii testamentari ai lui Antonie Plămădeală, privind accesul la dosarele întocmite de Securitate ierarhului ortodox, în „maximum trei săptămâni, în cazul ideal“. Carmen Popescu a mai declarat că procedurile prin care CNSAS poate da curs solicitării fraţilor lui Antonie Plămădeală pot dura până la 2-3 luni, dacă nu există vreun dosar legat de fostul ierarh, întrucât ar putea fi necesar ca şi Consiliul să depună cereri suplimentare către structurile deţinătoare de dosare ale fostei Securităţi: Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul Istoric al Armatei. Unul dintre fraţii lui Antonie Plămădeală, Mihai Plămădeală, a declarat că nu a mai făcut până acum vreun demers legat de posibilele dosare ale fostului ierarh. „Am dorit să las morţii să-şi doarmă somnul liniştiţi“, a declarat Mihai Plămădeală. Acesta a mai spus că angajaţii registraturii CNSAS au estimat o perioadă de 2-3 luni pentru soluţionarea cererii.