Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Frumuseţea evanghelică a omului
ASCOR (Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români) organizează constant conferinţe duhovniceşti la care sunt invitaţi duhovnici cu experienţă. Zilele trecute, ASCOR Bucureşti şi Constanţa au organizat conferinţe despre frumuseţea evanghelică a omului şi mântuirea în lumea de azi.
În Aula Magna a Facultăţii de Drept, numeroşi studenţi, credincioşi şi preoţi au participat luni seara la conferinţa susţinută de părintele Vasile Mihoc, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Tema conferinţei a fost "Frumuseţea evanghelică a omului". Despre om nu se poate vorbi în sens creştin fără a se vorbi despre Dumnezeul Om, despre Iisus Hristos, a atras atenţia părintele referenţiar, deoarece "Mântuitorul Iisus Hristos a realizat măsura deplină a omenităţii". Frumuseţea omului evanghelic se referă la omul împlinit în Evanghelie, care nu trebuie considerată un simplu cod sau ghid de urmat. Frumuseţea evanghelică o are creştinul care s-a unit cu Hristos. "Prin această unire deplină existenţială cu Hristos, în care noi am intrat prin Botez, am primit pe Mântuitorul Iisus Hristos. Prin botez ne-am îmbrăcat şi unit cu El în deplinătatea vieţii Lui dumnezeieşti. Prin botez, spune Marcu Ascetul, mare teolog din secolul al VI-lea, am primit prin har ceea ce noi vom putea fi până în vecii vecilor în lumea cerească. Urmează ca noi să punem lucrarea noastră spre a actualiza harul botezului, spre a-L face prezent în viaţa noastră. A fi în Hristos înseamnă mult mai mult decât o simplă morală, decât urmarea unui cod moral, înseamnă această unitate fiinţială cu Hristos, aşa încât chipul Lui să transpară în fiinţa noastră", a spus părintele profesor Vasile Mihoc. Omul a fost creat frumos, dar cu posibilitatea de a deveni desăvârşit. Păcatul a alterat această frumuseţe a chipului lui Dumnezeu din om. "Noi suntem, pe de o parte, în faţa unei realităţi care este chipul denaturat al omului prin păcat, dar totodată în faţa restaurării pe care Hristos o realizează luând El Însuşi chipul nostru. A face ca Hristos să ia chip în noi în mod existenţial atunci apare adevărata frumuseţe. De aceea, pe chipul oamenilor, pe măsură ce realizează nepătimirea şi se sfinţesc, se vădeşte tot mai mult omul frumos", a mai spus părintele Mihoc. Ambrozie Iurasov din Rusia invitat la Constanţa Şi filiala ASCOR Constanţa a organizat duminică, 8 mai, conferinţa "Credinţa şi mântuirea în lumea de azi". Invitat a fost arhimandritul Ambrozie Iurasov, duhovnicul Mănăstirii Ivanov din Rusia. Evenimentul a avut loc în sala mică a Casei de Cultură din Constanţa, care a fost arhiplină. Au participat IPS Arhiepiscop Teodosie, preoţi, studenţi şi credincioşi.