Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Găzduire şi ajutor pentru persoanele fără adăpost
Centrul social pentru persoane fără adăpost "Sfântul Vasile", patronat de Arhiepiscopia Craiovei prin Asociaţia "Vasiliada", şi-a luat toate măsurile pentru a găzdui în sezonul rece oamenii străzii. Începând cu această lună, cele 52 de persoane vor beneficia de asistenţă medicală sporită pentru prevenirea eventualelor boli sezoniere.
Diaconul Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului "Sfântul Vasile", a precizat: "În cadrul acestui centru, beneficiarii pot primi găzduire, hrană caldă, asistenţă medicală, îngrijire, dar şi consiliere spirituală, sprijin în vederea obţinerii unor documente de identitate sau stare civilă, mediere în vederea găsirii unui loc de muncă. De asemenea, toţi cei care vor veni în această perioadă vor fi igienizaţi şi vor primi haine curate, la venirea în centru". Peste 52 de beneficiari Centrul social "Sfântul Vasile" din Craiova este administrat în baza unui parteneriat dintre Arhiepiscopia Craiovei, prin Asociaţia "Vasiliada", şi Primăria Muncipiului Craiova. A fost dat în folosinţă în anul 2009, fiind singurul aşezământ din regiunea Olteniei destinat persoanelor fără adăpost. Poate găzdui pe o perioadă determinată, până la 12 lu-ni, până la 52 de persoane. Beneficiarii sunt persoane evacuate în urma retrocedă-rilor sau a neachitării datoriilor către stat sau bănci, bătrâni alungaţi de propriii copii, mame şi copii abuzaţi sau tineri ieşiţi din sistemul instituţionalizat de stat. Până în prezent, peste 200 de persoane au beneficiat de servicii specializate în cadrul centrului. De aceea, printre priorităţile asistenţilor sociali implicaţi în acest proiect se numără şi demersurile de angajare pentru beneficiari. "Specialiştii noştri depun eforturi considerabile pentru a scoate toate persoanele care vin la noi din situaţia de criză la nivel social şi emoţional în care se află, prin reintegrarea lor socioprofesională. În acest sens oferim consiliere psihologică pentru depăşirea situaţiei de criză emoţională în care aceste persoane se află atunci când vin la centru. De asemenea, în demersul nostru avem alături partenerii de nădejde care în fiecare iarnă răspund solicitărilor noastre pentru preîntâmpinarea unor probleme destul de grele care pot apărea pe timpul temperaturilor foarte scăzute, când aceste persoane sunt în riscul de a degera", a adăugat diaconul Pârvănescu. "Mai presus de toate, explică părintele, este suportul spiritual pe care părinţii slujitori îl oferă beneficiarilor. Astfel, un grup de preoţi îi vizitează zi de zi pe oamenii găzduiţi de centru, le ascultă problemele, le alină suferinţele şi propovăduiesc Cuvântul lui Dumnezeu printre aceştia. Misiunea noastră este în primul rând aceea de a asigura un climat afectiv, prin consiliere spirituală. De multe ori, cei care vin la centru şi-au pierdut speranţa şi sunt la un pas de deznădejde", a subliniat diaconul Sorin Pârvănescu.