Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
George Enescu, pomenit la Catedrala Mitropolitană din Iaşi
Astăzi, 4 mai 2015, se împlinesc 60 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui George Enescu. Din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Sfintele Liturghii săvârşite în mănăstirile şi parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, compozitorul român a fost pomenit, spre veşnica sa odihnă.
Îndemnul Părintelui Mitropolit Teofan a avut în vedere şi rostirea de către preoţi a unui cuvânt referitor la această personalitate deosebită a culturii române, dar şi un fiu al Bisericii Ortodoxe Române, în timpul predicilor care vor fi ţinute în cadrul slujbelor din preajma zilei de 4 mai.
Şi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, ieri (n.r.: 3 mai 2015), în a IV-a Duminică după Paşti, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, a fost pomenit marele compozitor român. Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire la George Enescu, atât în predica de după citirea Sfintei Evanghelii, cât şi în cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei. „Ne-am rugat pentru odihna sufletului său, pentru iertarea păcatelor, pe care şi el, ca om, le-a săvârşit în această lume; mulţumind lui Dumnezeu că ni l-a dăruit şi ni-l păstrează ca dulce şi suavă amintire, îndulcindu-ne sufletul şi mintea şi cugetul prin muzica pe care a lăsat-o şi prin acele piese, în mod special, prin care a încercat şi a reuşit, cu mila Domnului, să facă legătura între ceea ce este tradiţie românească şi muzica universală“, a precizat IPS Teofan.
George Enescu (19 august 1881, Liveni, Botoşani - 4 mai 1955, Paris) este considerat cel mai important muzician român. A fost deopotrivă compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.