În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Gigacaloria s-a scumpit în Capitală
O creştere a gigacaloriei este prognozată în toate judeţele ţării, după ce Guvernul a luat decizia reanalizării procesului de acordare a subvenţiilor pentru căldură, de aceste ajutoare urmând să beneficieze doar persoanele cu venituri foarte mici.
Preţul de facturare a energiei termice furnizate bucureştenilor va creşte, de la 1 august, cu 37%, respectiv de la 124 lei/gcal, la 169 lei, cu TVA, potrivit unei hotărâri adoptate, miercuri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. O creştere a gigacaloriei este aşteptată în toate judeţele ţării, după ce Guvernul a luat decizia reanalizării procesului de acordare a subvenţiilor pentru căldură, de aceste ajutoare urmând să beneficieze doar persoanele cu venituri foarte mici. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că municipalitatea va încerca să protejeze partea de populaţie care are nevoie, precizând că ar putea beneficia de subvenţii 400-450 mii de persoane, din totalul de 1,5 milioane de contracte încheiate de RADET. "Nu mai aveam acoperire din buget pentru a putea menţine subvenţii. Subvenţia va fi diferenţiată, în sensul că aşteptăm să vedem câţi din oameni au nevoie de subvenţie şi o vom acorda", a spus Sorin Oprescu, care a mai amintit faptul că bucureştenii plăteau cel mai mic preţ la energia termică, comparativ cu cele mai importante oraşe din ţară. "Plata lunară înseamnă să plătim vara ca iarna" Proiectul aprobat de Primăria Capitalei mai prevede că, începând din luna august 2011, energia termică livrată populaţiei va fi facturată în tranşe lunare egale pe perioada unui an calendaristic, însă numai cu acordul asociaţiilor de locatari sau de proprietari. "Nici o asociaţie de proprietari nu va semna pentru plata lunară", a reacţionat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina. "Plata lunară însemnă să plătim vara ca iarna. Este nefiresc. Se desfiinţează orice idee de contorizare. Nu mai ştie nimeni cât consumă. Să vedeţi ce scandaluri vor fi, pentru că oamenii vor să ştie cât consumă. De ani de zile batem şaua cu contoarele şi acum le anulăm. Şi mai e o problemă cu valoarea facturilor. Cine verifică dacă sunt corecte sau nu?", a mai spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.