În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Grija Bisericii pentru tinerele generaţii
Cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, în toată ţara, dar şi în diasporă, au fost organizate variate activităţi educaţionale şi recreative cu şi pentru copii. Cei mici au primit daruri, au învățat rugăciuni, au cântat, au dansat și au fost premiați.
În preajma Zilei Internaţionale a Copilului, marţi, 31 mai, Asociaţia „Diaconia” a Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat un program artistic şi recreativ pentru copiii de la Centrul de zi pentru copii şcolari din cadrul Aşezământului social „Patriarh Justinian Marina” din Capitală. „Împreună cu copiii de la Centrul de zi pentru copii «Sfânta Muceniţă Sofia» al Arhiepiscopiei Bucureștilor, am organizat un program special, ce a constat în interpretarea de cântece, poezii, dar și o demonstrație sportivă de karate și de dans. Scopul acestei manifestări a fost de a-i ajuta pe copiii de la centrul nostru care provin din familii monoparentale, sărace, cu risc social crescut de abandon școlar și familial să fie în afara riscului de excluziune socială”, a precizat pr. Eugen Bucur, coordonatorul Centrului de zi pentru copii şcolari, din cadrul aşezământului.
Protoieria Sector 3 Capitală, în colaborare cu Centrul de zi pentru copii „Sfânta Muceniţă Sofia” din București, a organizat marţi, 31 mai, un program artistic dedicat copiilor din familiile aflate în evidenţa Biroului de asistenţă socială al protoieriei. De asemenea, 70 de copii au primit pe parcursul zilei daruri constând în articole vestimentare, dulciuri şi alimente de bază. „Copiii sunt vlăstarele Bisericii, iar Biserica se îngrijeşte de vlăstarele ei ca să crească frumos şi armonios. Copiii cresc frumos atunci când sunt iubiţi, când se simt în siguranţă şi când simt că sunt persoane cărora le pasă de ei”, a declarat, pentru TRINITAS TV, pr. Florin Busuioc, protopopul Protoieriei Sector 3 Capitală. Pe lângă acest ajutor oferit copiilor, 200 de familii, fie persoane singure şi vârstnice, fie cu posibilităţi financiare reduse, primesc ajutor lunar din partea protoieriei.
Daruri pentru copii la Galați și Brăila
La Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Galaţi a fost organizat ieri, 1 iunie, un variat eveniment dedicat copiilor. „În prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Sala de festivităţi «Episcop Cosma Petrovici», peste 250 de copii, însoţiţi de părinţi şi cadre didactice, au participat la ample activităţi religioase, cultural-artistice şi educaţionale, intitulate «Ziua Porţilor deschise». În încheiere, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a dialogat cu cei mici şi a rostit împreună cu ei rugăciuni pentru părinţii lor şi pentru binele copiilor din întreaga lume, după care le-a oferit daruri ce au constat în rechizite, dulciuri, cărţi de rugăciuni şi iconiţe. Activităţi similare s-au desfăşurat şi în centrele de zi de la parohiile «Sfântul Ierarh Spiridon» şi «Sfântul Antonie cel Mare» din Galaţi, precum şi la grădiniţa parohială din localitatea Ireasca, judeţul Galaţi”, a precizat pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi mass-media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Tot cu prilejul zilei de 1 iunie, IPS Părinte Casian a săvârşit marţi, 31 mai, slujba de sfinţire a Grădiniţei „Îngeraşul” a Centrului pastoral-social al Parohiei „Naşterea Domnului” din municipiul Brăila.
Gala de premiere a olimpicilor judeţului Timiş
Şi în alte zone ale ţării au fost desfăşurate diferite activităţi dedicate copiilor. Astfel, Arhiepiscopia Timişoarei, împreună cu Fundaţia culturală „Artmedia” şi Inspectoratul Școlar al Judeţului Timiş, a organizat, marți, 31 mai, în Sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul din Timișoara, cea de-a zecea ediţie a galei de premiere a olimpicilor judeţului Timiş. Au fost premiați 43 de elevi care au obţinut locul I la olimpiadele naţionale. „Se împlinesc 10 ani de când Arhiepiscopia Timișoarei, împreună cu Fundația culturală Artmedia, a pus la cale un proiect ambițios, dar frumos și binecuvântat de Dumnezeu, acela de a premia pe cei mai buni copii ai orașului, care au reușit să obțină premii la cele mai importante olimpiade desfășurate la nivel național. Bucuria noastră este deosebită, mai ales că nădăjduim ca într-o bună zi acești tineri să reușească, la rândul lor, să transmită câte ceva din această mică faptă bună ce am făcut-o noi astăzi și altora, și, de ce nu, să fie și ei poate chiar unii dintre cei care vor reuși să-i premieze pe cei mai buni din vremea respectivă”, a menționat părintele consilier Zaharia Pereș, reprezentantul Arhiepiscopiei Timișoarei la gala de premiere. Ca în fiecare an, în cinstea olimpicilor timișeni, s-a organizat şi un spectacol de teatru unde, după nume cunoscute ale scenei româneşti ca Dan Puric, Oana Pelea, Marius Manole, Tudor Gheorghe, Florin Piersic, au urcat pe scenă Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs, cu piesa „Măscăriciul”.
Întâlnire cu copiii și părinții la Oslo
Evenimente speciale au avut loc şi în diasporă. Ieri, 1 iunie, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, s-a întâlnit la Oslo cu părinți și copii români din Norvegia. Potrivit Biroului de presă al episcopiei, la această întâlnire au vorbit pr. Nicolae Tănase, de la Parohia Valea Plopului, şi dr. Pavel Chirilă, care au subliniat faptul că, „deși statele scandinave susțin și încurajează prin inițiative legislative nașterea și creșterea de copii, totuși, libertatea cvasitotală oferită exact în perioada formării acestora îi pune în fața unor provocări, în urma cărora copiii și tinerii nu aleg întotdeauna cele mai fericite opțiuni, acest lucru generând ulterior probleme grave de identitate, de sănătate, de moralitate publică. Pentru ca libertatea alegerii să nu se transforme în libertinaj, este nevoie ca educația din familie să se fundamenteze pe valori morale sănătoase, care să ajute la formarea unei personalități puternice și echilibrate pentru societatea de mâine”, informează Biroul de presă al episcopiei amintite.