De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Grup de pelerini râmniceni, în pelerinaj la Locurile Sfinte
În perioada 16-23 ianuarie, Biroul de pelerinaje "Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu" din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului organizează un pelerinaj în Ţara Sfântă. Grupul de pelerini va fi însoţit de Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Eparhiei Râmnicului.
Înaintea plecării, grupul de pelerini va participa la o rugăciune de călătorie în Catedrala arhiepiscopală "Sfântul Nicolae" şi va primi binecuvântare de la Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Printre obiectivele care vor fi vizitate în prima zi se numără Cetatea Ierusalimului - cu Biserica Sfântului Mormânt, Muntele Sion - cu Biserica Adormirii Maicii Domnului, Mormântul lui David, Foişorul Cinei celei de Taină, Grădina Ghetsimani - cu Biserica Naţiunilor, Mormântul Maicii Domnului. Referitor la importanţa spirituală a acestui pelerinaj, PS Emilian Lovişteanul a mărturisit: "Pelerinajul se doreşte a fi un început bun al viitoarelor călătorii la Locurile Sfinte din tot spaţiul creştin. Împreună cu grupul de pelerini, vom avea bucuria de a participa la slujba de Sfinţire a Apelor din ajunul Bobotezei pe stil vechi. Nădăjduim că toţi pelerinii se vor întoarce acasă cu mai multă credinţă, nădejde şi dragoste în Fiul lui Dumnezeu, cel ce S-a întrupat pentru noi şi pentru a noastră mântuire", a spus Preasfinţia Sa. Acest pelerinaj este special, pentru că se organizează cu ocazia praznicului Bobotezei pe stil vechi. Patriarhia din Ierusalim ţine calendarul vechi, de aceea ajunul Bobotezei este calculat la data de 18 ianuarie. Acest moment este cu totul deosebit, deoarece la sfinţirea apei de către Patriarhul Ierusalimului, cursul Iordanului se schimbă pentru câteva momente, aşa cum a profeţit Proorocul David: "Marea a văzut şi a fugit, Iordanul s-a întors înapoi" (Psalmul 113,3). (Arhid. Ioan Liviu Găman)