Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la Patriarhia Română
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit sâmbătă, 18 noiembrie, la Reședința Patriarhală, vizita Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Evenimentul a avut loc după slujba Sfintei Liturghii, la care cântăreții au dat răspunsurile împreună cu Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Patriarhul României i-a felicitat pe psalții maramureșeni pentru activitatea desfășurată și le-a vorbit despre importanța muzicii bizantine în viața credincioșilor.
„Apreciem faptul că veniți de departe, din Maramureș, și mai mult apreciem faptul că ați redescoperit importanța, frumusețea și profunzimea muzicii bizantine. În general, nu prea s-a mai cântat multă muzică bizantină din timpul jurisdicției Patriarhiei Ecumenice la Mănăstirea Peri din Maramureș. Această redescoperire și cultivare a muzicii bizantine, care exprimă conținutul Liturghiei bizantine și care este în acord cu pictura bizantină, cu imnografia bizantină, este pentru noi normativă. Apreciem și faptul că muzica bizantină a contribuit la menținerea credinței, dar și la menținerea unității noastre”, a spus Preafericirea Sa.
De asemenea, a arătat care este rostul cântării bisericești.
„Rostul muzicii în biserică este în primul rând de a susține rugăciunea, care este legătura omului cu Dumnezeu. De aceea, Fericitul Augustin spunea că dacă place mai mult melodia decât conținutul, atunci nu este o creștere duhovnicească. Accentul trebuie să cadă pe cuvântul transmis, fapt pentru care în Biserica Ortodoxă nu sunt acceptate în general instrumentele muzicale, care se interpun între vocea umană și Dumnezeu”, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La final, psalții au primit daruri din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, după care au vizitat Palatul Patriarhiei.