De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Guvernul francez cere evitarea unui război civil în Libia
"Suntem extrem de îngrijoraţi şi şocaţi şi condamnăm violenţele fără precedent, care ar putea să degenereze într-un război civil extrem de violent şi îndelungat", se arată în atenţionarea Guvernului de la Paris.
Comunitatea internaţională trebuie să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a preveni declanşarea unui război civil în Libia, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin. "Suntem extrem de îngrijoraţi şi şocaţi şi condamnăm violenţele fără precedent, care ar putea să degenereze într-un război civil extrem de violent şi îndelungat", a declarat Baroin într-un interviu pentru radio Europa 1. "Represiunea a început şi trebuie luate toate măsurile la nivel diplomatic pentru a coordona poziţiile Europei şi Americii în scopul prevenirii unui astfel de eveniment", a mai spus oficialul francez. Manifestaţiile violente împotriva regimului preşedintelui Muammar Gaddafi din Libia s-au soldat până în prezent cu peste 230 de victime umane, 60 dintre manifestanţi pierzându-şi viaţa duminică, în timpul unui protest organizat la Benghazi, potrivit unui nou bilanţ publicat, ieri, de organizaţia internaţională Human Rights Watch, relatează AFP. Oraşul Benghazi, al doilea ca mărime din ţară, situat la o mie de kilometri de capitala Tripoli, este centrul mişcărilor de protest. Situaţia din Libia, diferită de cea din Egipt În ceea ce priveşte posibila evoluţie a conflictului declanşat în Libia, Dirk Vandewalle, profesor de relaţii internaţionale şi autor al eseului "Istoria Libiei contemporane", spune că situaţia din acest stat este diferită de cea din alte ţări din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, unde se înregistrează în prezent proteste. "În Libia nu se plătesc impozite, venitul pe cap de locuitor este de 12 mii de dolari pe an, iar subvenţiile acordate de stat sunt importante", subliniază Dirk Vandewalle, care consideră că liderul libian "a folosit petrodolarii în mod strategic, pentru a rămâne la putere, iar recent a crescut salariile". "În Libia, opoziţia nu formulează cereri economice, ci politice: o mai mare participare la actul politic şi respectarea drepturilor omului. Nu numai subvenţiile explică însă sprijinul faţă de Ghaddafi: libienii de vârstă medie şi vârstnicii îl admiră pe colonel, deoarece a naţionalizat industria petrolieră şi i-a alungat pe americani. Situaţia este foarte diferită de Egipt, unde populaţia s-a simţit trădată de (preşedintele - n. r. ) Mubarak", explică Dirk Vandewalle.