La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Guvernul român vrea să deschidă noi puncte vamale cu Ungaria
▲ „Noi vom propune să deschidem două-trei puncte noi de frontieră, astfel încât cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze câteva zeci de kilometri pentru a trece graniţa“, a spus ministrul Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely ▲
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în şedinţa comună a Guvernelor României şi Ungariei, din data de 21 octombrie, va fi abordată şi problema deschiderii a două noi puncte de frontieră între cele două ţări. „Noi vom propune să deschidem două-trei puncte noi de frontieră, astfel încât cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze câteva zeci de kilometri, pentru a trece graniţa“, a spus Borbely. Legătura rutieră cu Ungaria şi vestul Europei este prioritară. Ministrul Lucrărilor Publice a precizat că, în şedinţa din 21 octombrie, care se va ţine, cel mai probabil, la Szeged, în Ungaria, printre problemele abordate de cele două părţi vor figura cele de natură energetică, cele referitoare la identitatea naţională şi proiectele comune de infrastructură. „Acum trebuie să urgentăm investiţiile în infrastructură şi aceasta este una dintre temele puse, pe bună dreptate, pe ordinea de zi a şedinţei comune de guvern. Până în 2010, Ungaria va avea autostradă până la Nădlac, iar noi trebuie să ne grăbim şi să facem ceea ce ţine de noi, pentru a avea o legătură rutieră bună cu Ungaria şi, implicit, cu vestul Europei. Sunt convins că Guvernul ungar ne tratează ca parteneri strategici, aşa cum tratăm şi noi Ungaria. În momentul de faţă sunt unele zone, cum este infrastructura, unde avem într-adevăr întârzieri. O autostradă nu înseamnă numai să faci 25 de kilometri, ci şi să pregăteşti alte tronsoane ce vor fi date în folosinţă. Eu sper să fie daţi în folosinţă cât mai mulţi kilometri de autostradă, dar nu pot să dau nici un fel de garanţie în acest sens“, a spus Borbely. Ministrul a adăugat că pentru Autostrada Târgu Mureş - Iaşi a fost aprobat atât studiul de fezabilitate, cât şi fondurile necesare.