Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Guvernul suplimentează ajutoarele pentru sinistraţi
▲Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că vor fi alocaţi încă 2.500 de lei pentru fiecare casă nou-construită, în vederea realizării finisajelor ▲ „Oamenii vor primi un ajutor suplimentar care să permită, faţă de cheltuielile iniţiale, realizarea tencuielilor şi a termoizolaţiei exterioare“, a afirmat prim-ministrul ▲ De asemenea, sinistraţii vor mai primi câte un frigider, o sobă, saltele şi lenjerie de pat▲
Guvernul va suplimenta ajutoarele acordate sinistraţilor din zonele afectate de inundaţiile din luna iulie, astfel încât aceştia să se poată muta în locuinţele nou-construite până la 1 decembrie, a declarat, ieri, cu ocazia vizitei în comuna botoşăneană Rădăuţi Prut, premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Prim-ministrul a precizat că vor fi alocaţi încă 2.500 de lei pentru fiecare casă nou-construită, în vederea realizării finisajelor. „Vă spun eu că, aşa cum arată lucrările, sunt gata toate casele până la 1 decembrie. I-am anunţat pe oameni că vor primi un ajutor suplimentar, care să permită, faţă de cheltuielile iniţiale, realizarea tencuielilor şi a termoizolaţiei exterioare, necesară confortului termic. Deci, vom furniza materialele şi manopera suplimentare, pentru ca iarna să nu îi prindă pe oameni descoperiţi“, a afirmat Tăriceanu. Premierul susţine că de ajutorul suplimentar, în valoare de 2.500 de lei, vor beneficia 1.414 familii ale căror case sunt reconstruite, la care se adaugă alte 600 de familii ale căror imobile sunt refăcute parţial. De asemenea, sinistraţii vor primi şi câte un frigider, o sobă, saltele şi lenjerie de pat. Costurile vor fi suportate atât din bugetul de stat, cât şi din fondurile colectate de Guvern în conturile deschise pentru ajutorarea sinistraţilor. Sinistraţii din Tecuci continuă să stea în barăci Peste o sută de locuitori din Tecuci continuă să trăiască în case modulare, în tabăra de sinistraţi dintr-o fostă unitate de jandarmi, la mai bine de un an de la viitura din septembrie 2007. Aproximativ 1.600 de locuinţe au fost afectate atunci, dintre care 800 distruse în totalitate, trei persoane au murit şi alte câteva mii au rămas fără adăpost. După inundaţii, Guvernul a pus la dispoziţia sinistraţilor din Tecuci materiale de construcţii, dar nu şi ajutoare financiare pentru manoperă, aşa cum s-a întâmplat cu sinistraţii din nordul Moldovei şi Maramureş. O mare parte dintre sinistraţii tecuceni sunt pensionari, care nu au bani pentru plata zidarilor sau dulgherilor, aşa că materialele de construcţii care le-au fost date de Guvern zac şi acum în depozitele primăriei. „Lansez un semnal public, de sprijin a acestor oameni, pentru că am ajuns în al 12-lea ceas. Tecuci-ul este abandonat atât de Guvern, cât şi de Consiliul Judeţean Galaţi. Am constatat o discriminare a tecucenilor faţă de sinistraţii din nordul Moldovei. La începutul lunii octombrie 2007 am solicitat şi un sprijin financiar suplimentar, pentru ca materialele de construcţii trimise de Guvern să poată fi puse în operă. Acea adresă a rămas fără răspuns şi am înţeles, ca justificare, că nu sunt resurse. Dar am constatat, după inundaţiile din această vară, că tot ceea ce am solicitat noi pentru tecuceni se aplică pentru sinistraţii din nordul Moldovei“, a declarat primarul oraşului Tecuci, Eduard Finkelstain.