De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Hai la teatru!“, festival-concurs la Teatrul Luceafărul
Elevii-artişti reuniţi în cadrul trupelor de teatru ale şcolilor din judeţ pot participa şi în acest an la festivalul-concurs "Hai la teatru!", ajuns la a VI-a ediţie. Înscrierile se vor face până la data de 25 februarie, pentru cele trei secţiuni de concurs: clasele primare, gimnaziu, respectiv liceu. Festivalul-concurs se va desfăşura de Ziua Mondială a Animaţiei şi Ziua Internaţională a Marionetei, 20 şi 21 martie.
Teatrul de Copii şi Tineret Luceafărul din Iaşi organizează, din anul 2007, în luna martie, în preajma Zilei Mondiale a Animaţiei şi Zilei Internaţionale a Marionetei (20, respectiv 21 martie), festivalul-concurs al trupelor din şcolile şi liceele judeţului - "Hai la teatru!", o manifestare care s-a bucurat de mare succes în rândul publicului său ţintă, atrăgând la fiecare ediţie aproximativ 50 de trupe de teatru şcolar şi mii de spectatori. În acest an, evenimentul va avea loc în colaborare cu Consiliul Judeţean Iaşi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, în zilele de 20-21 martie, înscrierile demarând în aceste zile pentru cele trei secţiuni: clasele I-IV; clasele V-VIII; clasele IX-XII, premiile acordându-se pentru fiecare secţiune în parte. Astfel, elevii-artişti care doresc să se exprime pe o scenă profesionistă, în faţa unui public numeros, se pot înscrie până la data limită de 25 februarie. Înregistrările video cu spectacolul propus (CD sau DVD), însoţite de o prezentare a formaţiei (nume, activitate, componenţă, profesor coordonator, participări la manifestări similare, palmares etc) trebuie trimise prin poştă, cu precizarea Pentru festivalul "Hai la teatru!" sau depuse la secretariatul instituţiei de cultură organizatoare. "Selecţia va fi făcută de organizatori, iar ansamblurile selecţionate vor fi înştiinţate până cel târziu la data de 4 martie. Este acceptată o singură propunere din partea fiecărei trupe, alta decât cele care au fost prezentate la ediţiile precedente, iar durata reprezentaţiei trebuie să fie de cel puţin 15 minute şi de cel mult o oră", a precizat d-na Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul. La preselecţie pot fi înscrise atât spectacole în limba română, cât şi în limbi străine. "Succesul ediţiilor precedente, la care au participat sute de elevi-artişti, demonstrează interesul real pentru educaţia prin artă, prin teatru în cazul de faţă. Cedând scena aspiranţilor la succes, profesioniştii le oferă în acelaşi timp consultanţă de specialitate", a mai spus directorul artistic al teatrului. La ediţia de anul trecut, în concurs au evoluat 49 de trupe şcolare de teatru, atât din şcolile urbane, cât şi cele din mediul rural, în total reunind peste 500 de elevi.