În perioada 21‑24 iunie, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a îmbrăcat veșminte luminoase cu prilejul cinstirii ocrotitorului ei. La Catedrala Arhiepiscopală din Suceava au loc numeroase
Harul preoției pentru un consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 18 mai, Sfânta Liturghie la parohia bucureșteană Dorobanți, Protoieria Sector 1 Capitală. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Nicolae Stanciu, consilier eparhial la Sectorul juridic și bunuri bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe seama acestei parohii.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte mai mulți ostenitori din cadrul Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a tâlcuit pericopa evanghelică ce relatează întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia samarineancă, arătând adâncul duhovnicesc al acestui moment de revelație și convertire. „Samarinenii și iudeii erau despărțiți de prejudecăți și animozități vechi, care făceau ca dialogul între cele două neamuri să fie aproape imposibil. Iată însă că Hristos, Fiul lui Dumnezeu, vine și rupe aceste bariere, adresându-se unei femei samarinence, un gest care, în epoca respectivă, era cu totul neobișnuit. Mântuitorul, cerând apă femeii la fântâna lui Iacov, inițiază o discuție ce trece rapid de la lucruri materiale la cele duhovnicești: «Dacă ai fi știut darul lui Dumnezeu și Cine este Cel Ce-ți zice: Dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El și ți-ar fi dat apă vie». Această expresie, «apa cea vie», este simbolul harului Duhului Sfânt, care potolește setea sufletului omenesc, setea de adevăr, de iubire, de mântuire. Această întâlnire nu este un simplu episod istoric, ci o chemare vie și actuală adresată fiecăruia dintre noi. Asemenea samarinencei, sufletul omului contemporan însetează după sens, lumină și iubire adevărată. Setea aceasta nu poate fi potolită decât printr-o întâlnire reală și profundă cu Hristos, la «fântâna» inimii noastre, acolo unde se naște pocăința sinceră și dorința de a trăi în adevăr și lumină”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, ierarhul a amintit că femeia samarineancă este cunoscută în tradiția Bisericii drept Sfânta Fotini, cea care, luminată de harul întâlnirii cu Hristos, a devenit dascăl al înțelepciunii și propovăduitoare a Evangheliei, aducând lumina credinței și altor popoare.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul l-a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Nicolae Stanciu, consilier eparhial, pe seama parohiei vizitate aflată în vecinătatea Colegiului Național „Ion Luca Caragiale”. În cuvântul rostit după acest moment, ierarhul a amintit despre lucrarea părintelui Nicolae Stanciu atât în cadrul Administrației eparhiale, cât și la Sfântul Altar, urându-i slujire rodnică în folosul Bisericii și al credincioșilor pe care îi va păstori ca preot.
La finalul slujbei, părintele paroh Zaharia Gheorghe i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru slujire și cuvântul de învățătură, oferindu-i în semn de recunoștință o icoană cu chipul Maicii Domnului.