De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Harul sfinţitor a coborât peste biserica de la Târsa
În Duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a binecuvântat lucrările de restaurare realizate la Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din filia Târsa, Parohia Luncani, judeţul Hunedoara.
Pe 3 octombrie, credincioşii din localitatea Târsa, judeţul Hunedoara, au îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a-l primi în mijlocul lor pe Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Bucuria întâlnirii cu episcopul a reprezentat pentru enoriaşii parohiei un moment de adevărată înălţare duhovnicească, mai ales pentru faptul că prezenţa Preasfinţiei Sale a avut ca scop binecuvântarea finalizării lucrărilor de restaurare efectuate la biserica parohială închinată Naşterii Maicii Domnului. Bucuria prilejuită de prezenţa şi săvârşirea Sfintei Liturghii de PS Episcop Gurie în mijlocul comunităţii din satul Târsa a fost desăvârşită prin acordarea distincţiei de sachelar preotului paroh Mihai Ciuhat şi înmânarea unor gramate de mulţumire persoanelor care au contribuit substanţial la restaurarea bisericii. La finalul Sfintei Liturghii, episcopul hunedorenilor a rostit un cuvânt de învăţătură, mulţumind tuturor pentru dragostea şi devotamentul arătat faţă de sfânta biserică prin participarea activă la viaţa bisericii noastre strămoşeşti. Mărturia istoriei zbuciumate a românilor hunedoreni Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din satul Târsa are o istorie extrem de interesantă, menită să pună în reflecţia vremurilor contemporane episoade din viaţa românilor hunedoreni, locuitori ai acestor meleaguri încărcate de istorie. Situată la o altitudine de aproximativ 900 m, biserica din satul Târsa a fost iniţial construită din lemn, iar în timpul Primului Război Mondial avea să fie scrisă o "pagină" tristă din istoria acestui lăcaş de închinare, ca urmare a faptului că a fost mistuită de flăcări în urma unui incendiu provocat. Lucrările de construcţie pentru o nouă biserică au început abia în anul 1939, fiind finalizate în anul 1945, arhitectura acesteia având la bază o structură lemnoasă, asemenea bisericii vechi. În decursul timpului, greutăţile vremurilor, dar mai ales aşezarea topografică şi-au lăsat vizibil amprenta asupra construcţiei menite să menţină vie unitatea religioasă a sătenilor prin participarea la Sfânta Liturghie şi la toate celelalte sfinte slujbe. Lucrările de renovare la Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din Târsa în forma vizibilă astăzi au avut la bază trei factori decisivi: osârdia şi osteneala preotului paroh Mihai Ciuhat, sprijinul financiar oferit cu mărinimie de Gheorghe Grecu şi, nu în ultimul rând, râvna enoriaşilor care cu însufleţire au participat la finalizarea lucrărilor.