La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Hirotesii întru duhovnic la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Șapte slujitori ai Sfântului Altar din Arhiepiscopia Sibiului au fost hirotesiţi vineri, 20 noiembrie, duhovnici. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Ierarhul i-a îndemnat pe noii duhovnici să conștientizeze importanța deosebită a slujirii la care au fost chemați și să se pregătească necontenit pentru această lucrare de duhovnic, de părinte spiritual pentru credincioșii încredințați.
„Spovedania este un act sacramental pe care îl împlinește preotul cu multă atenție, cu multă sensibilitate, fiind cel mai important act pastoral-misionar al slujitorilor sfintelor altare. Trebuie să aveți propriul duhovnic, pentru că nu-l puteți spovedi pe altul, dacă voi înșivă nu știți să vă spovediți. Trebuie să coborâți la nivelul penitentului și să încercați să faceți un echilibru între cele două laturi ale duhovniciei, acrivia și iconomia. Niciodată nu poți să spui că un păcat nu este păcat. Gravitatea păcatului se manifestă în funcție de repetarea lui, dar acrivia înseamnă să îl conștientizezi pe credincios că el a greșit în fața lui Dumnezeu și în fața semenilor. Există și posibilitatea de a păcătui prin omisiune, neîndeplinind datoria pe care o ai și atunci consecințele sunt mari. Iconomia vine pe deasupra ca un balsam și presupune foarte multă pedagogie. Trebuie să vedeți dacă credinciosul are conștiința păcatului, urmată de hotărârea de îndreptare. Îndreptarea este un întreg ciclu de pregătire duhovnicească pe care trebuie să o asistați ca duhovnic”, a subliniat ierarhul. Cei șapte slujitori ai Sfântului Altar care au primit acum hirotesia în duhovnic au fost de curând hirotoniți și instalați ca preoți parohi în comunități din eparhie.