Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Hirotesii la Reşedinţa Patriarhală
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit ieri, 8 decembrie 2017, întru iconomi stavrofori doi preoţi din cadrul Administraţiei Patriarhale, pe pr. Ciprian Ioniţă, consilier patriarhal coordonator Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române, şi pe pr. Teodor Gradinaciuc, consilier patriarhal la Radio TRINITAS. De asemenea, Patriarhul României l-a hirotesit întru arhidiacon pe diac. Ionuţ Mavrichi, consilier patriarhal la Biroul de presă şi relaţii publice al Patriarhiei Române.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul celor trei hirotesii oficiate în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, Preafericirea Sa a vorbit despre semnificaţiile distincţiilor bisericeşti acordate clericilor. „Aceste distincţii reprezintă o recunoaştere a unor vrednicii, a muncii şi activităţii pe care clericii le-au desfăşurat în folosul Bisericii. În același timp, ele înseamnă și un îndemn pentru o activitate mai intensă, mai bogată în viitor, deoarece crucea înseamnă osteneală multă și orice onoare în Biserică vine din osteneală. Onorurile care nu sunt rezultatul ostenelii sunt, într-un fel, nemeritate. Numai cei care s-au ostenit mult trebuie să fie apreciați”, a evidenţiat Părintele Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa a precizat că distincțiile sau rangurile bisericeşti reprezintă totodată o încurajare pentru activităţile desfăşurate în prezent şi în viitor, însă ele „au un rol şi în acţiunile sau activităţile de reprezentare a Bisericii în diferite momente, în relaţiile cu clerul din eparhie, dar şi în relaţiile cu instituţiile civile, locale şi centrale. Este vorba de o misiune în care cel trimis trebuie să reprezinte Biserica. Ca atare, aceste distincţii implică un comportament adecvat, un comportament care face multă cinste Bisericii”, a spus Patriarhul României. Preafericirea Sa a mai precizat că distincțiile și rangurile bisericeşti onorează atât persoanele care le primesc, cât și comunitățile păstorite sau sectoarele de administrație în care ele activează. „Să ne ajute Bunul Dumnezeu să avem preoți cât mai vrednici și diaconi harnici și dornici de a sluji lui Hristos și Bisericii pentru că singura bucurie adevărată este a roadelor provenite din osteneală, bucuria de a aduce bucurie altora”, a concluzionat Întâistătătorul Bisericii noastre. La eveniment au fost prezenţi şi membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc.