Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hirotonie întru diacon la Paraclisul Catedralei Naționale
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie în Duminica a 5-a a Postului Mare la Altarul de vară al Paraclisului Catedralei Naționale. Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de ierarh au făcut parte: părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Naționale; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele Ion Dragomir, consilier patriarhal, precum și alți preoți și diaconi. La momentul rânduit, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Adrian Pană, pe seama Parohiei „Sfântul Apostol Andrei”-Chitila din cadrul Protoieriei Sector 1 Capitală. Noul diacon este ostenitor în cadrul Atelierelor Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă ale Patriarhiei Române.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a tâlcuit pasajul evanghelic duminical de la Sfântul Evanghelist Marcu (10, 32-45), ce înfățișează prevestirea pătimirilor și a Învierii Domnului, precum și învățătura despre întâietate și smerenie adresată ucenicilor. Totodată, a explicat și Evanghelia citită în această zi în cinstea Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, text ce ilustrează întâlnirea femeii păcătoase cu Mântuitorul Iisus Hristos în casa fariseului Simon: „Pilda femeii păcătoase, purtătoare de mir, și pilda Sfintei Maria Egipteanca ne încurajează ca și noi, prin osteneală și jertfă arătate din iubire față de Domnul, să îndrăznim să credem că El va curăți păcatele noastre. Sfântul Andrei Criteanul spune în Canonul Mare că Domnul poate curăți și lepra sufletului nostru. De aceea avem la dispoziție acest post din care au mai rămas două săptămâni. Să folosim acest timp ca prin multe osteneli, prin rugăciune plină de sârguință, prin pocăință și prin mărturisirea cu lacrimi a păcatelor, prin acte de milostenie, prin priveghere și prin citirea Sfintelor Scripturi și a rugăciunilor, să ne apropiem și noi de Dumnezeu. Dacă vom face acest lucru, Domnul ne va spune și nouă în ziua aceea: «Iertate îți sunt păcatele pentru că mult ai iubit»”.