În Duminica a 30‑a după Rusalii (Dregătorul bogat - Păzirea poruncilor), 24 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului
Hornăritul, o meserie din nou la modă
▲ Hornarii din ziua de azi nu mai lucrează cu perii şi sârme, ci cu beţe flexibile, din fibră de sticlă, aparate de fotoinspecţie în infraroşu, camere wireless şi aspiratoare ▲ „Dar nu mai fuge nimeni după noi, pe stradă, pentru a ne atinge, ca să-i poarte noroc“, spune Marius Negrea, un inginer în vârstă de 41 de ani, din municipiul Sfântu Gheorghe, care doreşte să se implice în redescoperirea şi popularizarea acestei meserii tradiţionale ▲
Hornăritul, o meserie ce părea uitată, a revenit în actualitate şi câştigă tot mai mult teren, pe măsură ce tot mai mulţi români renunţă la apartamente şi aleg să-şi construiască o casă. Cine îşi închipuie, însă, că hornarul modern este negru de funingine din cap până în picioare se înşală. Hornarii din ziua de azi nu mai lucrează cu perii şi sârme, ci cu beţe flexibile, din fibră de sticlă, aparate de fotoinspecţie în infraroşu, camere wireless şi aspiratoare, astfel că, dacă nu ar ţine la tradiţia costumului negru de coşar şi la joben, ar putea veni la lucru şi în halate albe. Hornarii moderni îşi consiliază clienţii Unul dintre hornarii moderni este Marius Negrea, un inginer în vârstă de 41 de ani, din municipiul Sfântu Gheorghe, care doreşte să se implice în redescoperirea şi popularizarea acestei meserii tradiţionale. Întors recent din Italia, unde a participat, alături de alţi colegi de-ai săi din ţară, la cea de-a 27 întâlnire internaţională a hornarilor, Marius Negrea şi-a propus să constituie o filială a „Asociaţiei hornarilor, constructorilor de coşuri de fum şi şeminee“ în judeţele Covasna, Harghita şi Braşov. „Cel care a descoperit «varianta europeană» a meseriei de hornar este Mircea Bălşoianu, un om de afaceri din localitatea Petelea, judeţul Mureş. El a şi pus bazele acestei asociaţii, care organizează cursuri de calificare pentru cei care vor să intre în breaslă. La aceste cursuri se învaţă nu numai cum să mânuieşti aparatura modernă, ci şi cum ard combustibilii, cum se evacuează gazele arse, ori cum să-ţi consilieze clienţii pentru a-şi putea exploata cât mai bine instalaţiile de încălzit“, povesteşte Marius Negrea. Chiar dacă nu mai au farmecul hornarilor tradiţionali cu scăriţe, perii şi sârme murdare, hornarii moderni duc mai departe această meserie. „Dar nu mai fuge nimeni după noi pe stradă pentru a ne atinge, ca să-i poarte noroc“, spune Marius Negrea.