Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hram de Înviere la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului
Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului şi-a serbat luni, 2 mai, în a doua zi de Paşti, hramul principal. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în mijlocul clericilor şi credincioşilor paraclisului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în a doua zi de Paşti, la Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului, de arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, împreună cu un sobor de preoţi din care au făcut parte: arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal; arhim. Ciprian Grădinaru, Mare Eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului; pr. Ştefan Ababei, consilier patriarhal; pr. Costin Spiridon, consilier patriarhal; pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal; protos. Joachim Bejenariu, directorul Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat motivul pentru care Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a primit hramul „Învierea Domnului”. „Biserica aceasta a primit ca hram principal «Învierea Domnului», în amintirea celor trei biserici care în aceste părţi au fost omorâte prin demolare şi a celor două biserici care au fost răstignite prin translare. Ca semn de înviere, de biruinţă a credinţei asupra necredinţei şi a biruinţei lui Hristos asupra regimului comunist ateu, s-a dat acestui paraclis hramul «Învierea Domnului», iar Catedrala Mântuirii Neamului are ca prim hram «Înălţarea Domului». Deci, Hristos Cel răstignit, înviat şi înălţat la cer este ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului şi această catedrală va fi şi catedrala eroilor neamului din toate timpurile, deoarece sărbătoarea Înălţării Domnului la cer este şi ziua de pomenire a eroilor”, a precizat Patriarhul Bisericii noastre.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat celor prezenţi semnificaţiile troparului Învierii Domnului, dar şi cele ale salutului pascal, arătând că troparul este respiraţia Bisericii în această perioadă de mărturisire a adevărului Învierii lui Hristos. „În primul rând, troparul este o mărturisire de credinţă foarte scurtă: «Hristos a înviat din morţi». În al doilea rând, el este o tâlcuire foarte scurtă. Cum a înviat? «Cu moartea pe moarte călcând». În al treilea rând, troparul este şi o profeţie: «Și celor din morminte viaţă dăruindu-le». Mărturisirea aceasta că Hristos a înviat din morţi este esenţa credinţei şi a mărturisirii apostolice. De aceea toată Evanghelia şi toată credinţa Bisericii pot fi rezumate în această mărturisire că Hristos a înviat”, a evidenţiat Preafericirea Sa. Referitor la salutul pascal („Hristos a înviat! - Adevărat a înviat!”), Patriarhul României a spus că acest salut face ca orice creştin, cleric sau mirean, să devină un martor, un mărturisitor şi un vestitor al Învierii lui Hristos.
Părintele Patriarh a precizat că Învierea lui Hristos este începătura învierii tuturor oamenilor, iar viaţa noastră pe pământ este o pregătire pentru învierea universală. „Învierea lui Hristos nu este doar o înviere pentru Sine, ci o înviere pentru întreaga lume, El fiind Cel dintâi înviat din morţi, fiind începătura învierii tuturor oamenilor. Ceea ce s-a arătat în Hristos, ca înviere din moarte şi intrarea într-o viaţă veşnică fără de moarte, este începutul învierii de obşte la sfârşitul veacurilor. Această înviere de apoi sau universală este dată în Iisus Hristos. Noi trăim acum viaţa pe pământ între Învierea lui Hristos şi învierea noastră la sfârşitul veacurilor ca pregătire pentru învierea universală. După cum Învierea lui Hristos este un dar al lui Dumnezeu, nu un fenomen natural, tot aşa şi învierea de obşte a tuturor oamenilor va fi un dar exclusiv al lui Dumnezeu pentru toţi oamenii”, a spus Preafericirea Sa.
La final, Patriarhul României a dăruit mai multe cărţi liturgice pentru Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, iar credincioşilor prezenţi, Pastorala de Paşti şi iconiţe cu Învierea Domnului. Din partea slujitorilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, arhim. Paisie Teodorescu a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o Sfântă Evanghelie şi un coş cu flori. De asemenea, la finalul slujbei, a avut loc lansarea CD-ului audio al Grupului psaltic „Anastasis”, intitulat „Mărturisind Învierea lui Hristos”, care cuprinde diferite cântări în cinstea Învierii Domnului.