Numeroşi credincioşi au venit la rugăciune în Biserica „Sfântul Spiridon“ joi, 12 decembrie, în ziua de prăznuire a sfântului ocrotitor. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfântul Spiridon a fost cinstit în chip deosebit săptămâna aceasta în Cetatea Băniei, prăznuindu-se în singurul lăcaş de închinare din municipiu care îi poartă hramul. Ca de fiecare dată, sărbătoarea sfântului a adunat numeroşi credincioşi craioveni care au venit să-i aducă prinos de rugăciune şi laudă. Slujba euharistică a fost săvârşită de Întâistătătorul Bisericii Oltene, IPS Părinte Irineu.
Sfântul Spiridon, „luceafărul ce ne arată calea spre Împărăţia cerurilor“
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a subliniat evlavia deosebită de care se bucură Sfântul Spiridon în rândul credincioşilor olteni. „Sfântul Ierarh Spiridon, ocrotitorul acestei sfinte biserici, este cinstit şi sărbătorit cu mare evlavie în oraşul nostru. Este o ocazie fericită pentru noi să ne putem întâlni la rugăciune, la Sfânta Liturghie, în biserica aflată sub purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Spiridon, să simţim că el este prezent aici împreună cu noi şi să plecăm la casele noastre binecuvântaţi de mâna sfântă a ierarhului făcător de minuni. Sărbătorindu-l pe Sfântul Spiridon, noi cinstim lumina cea neînserată a Împărăţiei cerurilor, aşa cum spunem şi la slujbele noastre religioase: «Lumină lină a sfintei slave a Tatălui ceresc». Aşa cum sfinţii sunt lumina lumii ce străluceşte, iar noi când îi cinstim îi aşezăm în sfeşnicul credinţei noastre, aşa şi Sfântul Spiridon, printre ceilalţi sfinţi, străluceşte pe bolta cerului credinţei noastre ca un luceafăr ce ne arată calea spre Împărăţia cerurilor. Aşadar, apropiindu-ne de icoana cu chipul sfântului ierarh, vom avea lumina credinţei pe care trebuie să o păstrăm cu mare grijă, cu multă râvnă, ca să nu se stingă niciodată în sufletele noastre“, a încheiat IPS Irineu.
Despre bucuria praznicului a vorbit şi parohul sfântului lăcaş, pr. Alexandru Isvoranu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova. „Biserica noastră a împlinit acum ceva timp 250 de ani de la temeluire. Aşa se face că, de la an la an, evlavia noastră faţă de ocrotitorul spiritual, Sfântul Spiridon, creşte, praznicul său adunând credincioşi din toate colţurile municipiului Craiova. Dar anul acesta emoţiile parcă sunt şi mai mari, la bucuria praznicului se adaugă prezenţa în mijlocul credincioşilor noştri a IPS Părinte Mitropolit, precum şi hirotonia întru preot a diaconului Vasile Draica, pe seama Parohiei Borăscu din judeţul Gorj, la biserica în care eu m-am botezat şi în parohia în care m-am născut“, a precizat părintele Isvoranu.
O biserică încărcată de istorie
Biserica „Sfântul Spiridon“ este situată pe o mică colină din inima Craiovei, nu departe de Teatrul Naţional şi de Universitate. Ea este ctitoria boierilor Vlădoieni, zidită în anul 1758, în timpul domnitorului Constantin Nicolae Mavrocordat, şi a episcopului de Râmnic Grigorie Socoteanu. Credincioşii o cunosc sub numele de Biserica Albă, denumire dată de aspectul exterior. La începuturile existenţei sale istorice, biserica era foarte aproape de periferia oraşului. Mahalaua în care a fost construită se numea Valea Vlădicii, denumire luată de la clădirile boierilor Vlădoieşti, ce se găseau în apropiere. Pe locul actualei biserici a existat iniţial un lăcaş de cult din nuiele, ridicat cu osteneala boierului Tudor Berindei. Vechea bisericuţă avea hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, sfântul rămânând al doilea ocrotitor al bisericii până astăzi. În decursul timpului, a fost reparată de mai multe ori, ultima dată fiind restaurată în perioada 1998-2000. Cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la zidire, în anul 2008, părintele paroh Alexandru Izvoranu, împreună cu enoriaşii săi, a reuşit să ridice în curtea bisericii o frumoasă troiţă de stejar, sculptată, care a fost sfinţită chiar în ziua de prăznuire a Sfântului Spiridon de către IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. (Diac. Ioniţă Apostolache, diac. Gheorghe Cioiu)