În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hram în prima cetate duhovnicească a Mușatinilor
În prima zi a lunii lui Cuptor, 1 iulie, Mănăstirea Bogdana, Suceava, a îmbrăcat strai de sărbătoare cu prilejul prăznuirii liturgice a Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Copii, tineri, credincioși rădăuțeni și pelerini s-au alăturat obștii monahale, pentru a întâmpina cu bucurie doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
După închinarea la racla cu cinstitele moaște ale Sfinților Ierarhi Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi, așezată în aceste zile într-un baldachin special împodobit în proximitatea bisericii de zid, arhiereii au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Altarul de vară al lăcașului monahal, sub coroana falnicilor stejari.
Corala bărbătească ortodoxă „Sfântul Ierarh Leontie”, dirijată de Costel-Ovidiu Foca, a răspuns liturgic ecteniilor și rugăciunilor înălțate la ceas de sărbătoare.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a rostit un cuvânt de învățătură în care a reiterat îndemnul Mântuitorului, „să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri”, arătând că fiecare om este chemat să își sfințească viața și să trăiască asumându-și principiile evanghelice. Pentru a împlini acest deziderat, creștinul trebuie să se hrănească din cuvântul Domnului, să primească harul dumnezeiesc prin mijlocirea Sfintelor Taine, să își deschidă inima pentru a Se sălășlui în ea Mântuitorul Hristos, să umble pe calea luminii și să evite întunericul păcatului. Nu întâmplător, a subliniat Preasfințitul Părinte, Sfântul Ierarh Leontie, pomenit în acest an în ziua imediat următoare Duminicii Tuturor Sfinților, este una dintre mărturiile luminoase ale Bisericii din Moldova de trăire întru Dumnezeu.
În cuvântul său, părintele stareț, arhim. Irineu Lichi, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, pentru purtarea de grijă arătată așezământului monahal, precum și pentru inițiativa organizării procesiunii de mare amploare cu moaștele Sfântului Ierarh Leontie pe străzile municipiului Rădăuți, desfășurată anul acesta pentru a doua oară.
De asemenea, starețul a mulțumit și ierarhilor prezenți pentru slujire și pentru cuvântul de învățătură, dăruindu-i Preasfințitului Părinte Veniamin o icoană cu chipul marelui ierarh rădăuțean, iar Preasfințitului Părinte Damaschin o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, pentru a le fi îndrumători și veghetori în slujirea lor arhierească.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a transmis din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic gând de felicitare pentru toate cele înfăptuite până acum, dar și de binecuvântare și încurajare pentru cele ce urmează a fi săvârșite.
Suita manifestărilor dedicate hramului Mănăstirii Bogdana a debutat în seara zilei de 29 iunie, la prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, când mulțime de rădăuțeni și-au însoțit ocrotitorul în peregrinarea sa pe Drumul Sfântului, în cadrul unei ample procesiuni, și a continuat duminică, 30 iunie, cu vernisarea expoziției „Sub ocrotirea Sfântului Ierarh Leontie - învățător și învățăcei”, găzduită în perioada 29 iunie - 29 iulie 2024 de muzeul necropolei Mușatinilor, în cadrul căreia sunt expuse lucrări ale copiilor de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”. Tot în ajun a avut loc lansarea volumului de haiku „Efemeride”, al doctorului Adrian Nicolae Popescu.