De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hram la biserica din cartierul Combinat
În Duminica a XVII-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" din Făgăraş, cartierul Combinat. Enoriaşii parohiei făgărăşene au umplut biserica la această vizită pastorală a IPS Laurenţiu, cu o zi înainte de sărbătoarea hramului.
Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" din cartierul Combinat al Făgăraşului a fost zidită după Revoluţia din 1989, când majoritatea locuitorilor lucrau în unitatea industrială de aici. Dacă în anii â90 peste 12.000 de oameni munceau în Combinatul chimic, în zilele noastre abia 600 de oameni îşi câştigă existenţa aici. Cu toate acestea, oamenii au trecut peste greutăţile materiale provocate de pierderea locurilor de muncă şi au sprijinit de-a lungul timpului zidirea primei biserici parohiale. Piatra de temelie a fost aşezată în 1994, iar în 1998, zidurile lăcaşului de cult au fost înălţate. În 2000 a fost realizată pictura, iar în 2002, biserica a fost sfinţită. Bucuria hramului din acest an a început să fie simţită în comunitatea făgărăşeană încă de duminică, 29 ianuarie, când IPS Mitropolit Laurenţiu a poposit în biserica parohială şi a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu preoţii slujitori de aici, cu părintele arhimandrit Ilarion Urs, stareţul Mănăstirii "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, cu protopopul de Făgăraş I, pr. Marcel Dobrea, şi alţi preoţi slujitori din oraş şi împrejurimi. La Sfânta Liturghie au fost prezenţi şi primarul din Făgăraş, Sorin Mănduc, alături de directorul Colegiului "Aurel Vijoli", prof. Vasile Ţifrea, prin eforturile căruia s-a amenajat o capelă în instituţia de învăţământ, lăcaş sfinţit recent de IPS Laurenţiu. Credinţa smerită În cuvântul de învăţătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre duminicile premergătoare şi din perioada Triodului, popasuri duhovniceşti care ne pregătesc pentru Postul Mare şi pentru marea sărbătoare a Paştilor. Ierarhul a tâlcuit pe larg Evanghelia duminicii, a cananeencii, şi a subliniat principalele învăţături desprinse din acest text biblic. "Tema acestei duminici este credinţa smerită. Dacă provocăm în sufletul nostru o foame şi o sete după Dumnezeu, facem al doilea pas: ne apropiem de Dumnezeu prin credinţă. Există trei virtuţi teologice: credinţa, nădejdea şi dragostea. Două dintre ele se consumă în această lume, iar dragostea trece în lumea de dincolo, în Împărăţia cerurilor. Credinţa este un dar de la Dumnezeu pe care îl primim pentru ca noi să păstrăm legătura cu Dumnezeu, prin tot ceea ce facem", a spus Părintele Mitropolit. Părintele Vasile Onciu de la biserica făgărăşeană a mulţumit IPS Laurenţiu pentru grija faţă de parohia din Combinatul chimic Făgăraş, arătată prin vizitele pastorale anuale, în preajma hramului.