În Biserica Ortodoxă a fost prăznuit ieri Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, care este şi ocrotitorul spiritual al bisericii din incinta campusului Universităţii Politehnica din Bucureşti. Numeroşi credincioşi, studenţi, tineri, ctitori, binefăcători şi slujitori care sunt legaţi duhovniceşte de Sfântul Grigorie Palama au participat, în ziua hramului, la Sfânta Liturghie săvârşită în singurul lăcaş de rugăciune din Arhiepiscopia Bucureştilor închinat acestuia.
Hramul bisericii Sfântului Grigorie Palama din campusul Politehnicii a început miercuri seara cu slujba Privegherii, care a cuprins rânduiala Vecerniei şi Utreniei sfântului. Ieri dimineaţă, după oficierea Acatistului Sfântului Grigorie Palama, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de slujitori format din părintele profesor Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, părintele Marian Mihai, parohul Bisericii „Sfântul Grigorie Palama”, părintele Maricel Popa, slujitor la această biserică, părintele Tudor Peiu de la paraclisul Spitalului clinic de urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu”, părintele Daniel Vraciu, parohul Bisericii „Sfinţii Voievozi”, părintele Roger Coresciuc şi părintele Pavel Rotaru. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului psaltic „Nectarie Protopsaltul”, condus de Sabin Preda.
Părintele profesor Constantin Coman a rostit un cuvânt de învăţătură despre cinstirea Sfântului Grigorie Palama în Biserica Ortodoxă. „Sfântul Grigorie ne învaţă că adeverirea lucrurilor, dovedirea adevărurilor, nu este în cuvinte, ci este în arătarea lucrurilor în sine. În deschiderea Tomului Aghioritic, care a fost redactat de el şi semnat de reprezentanţi de seamă ai monahismului aghioritic din acea vreme, sfântul formulează un adevăr fundamental al credinţei noastre, care stă la temelia întregii sale învăţături şi a învăţăturii răsăritului ortodox. El adresează Tomul Aghioritic în apărarea isihaştilor, a celor care se liniştesc cu sfinţenie, cum traduce părintele Dumitru Stăniloae, şi, în al doilea rând, el scrie pentru lămurirea celor care, din lipsă de cercare şi din neascultare de sfinţi, nesocotesc lucrările tainice ale Duhului ce se săvârşesc în cei care vieţuiesc în Duhul, lucrări tainice care nu pot fi dovedite în cuvinte, ci numai arătate în fapte. Aş vrea să mă opresc numai asupra acestui cuvânt al Sfântului Grigorie Palama, într-o vreme în care punem foarte mare preţ pe cuvânt, pe vorbire, pe argumentare raţională, pe conferinţe, pe discursuri, pe cărţi scrise. Personal, primesc acest cuvânt al Sfântului Grigorie Palama ca o foarte mare mustrare, ca o permanentă recuperare a adevărului spus de el, şi anume, atunci când sunt chemat să vorbesc, fie la catedră, fie la pupitrul conferinţelor, fie la microfoanele radioului, îmi vine în minte mereu acest cuvânt al Sfântului Grigorie că «adevărul nu este în cuvinte, ci este în lucruri», că el «nu trebuie dovedit prin cuvinte, prin discurs, prin argumente, ci trebuie arătat în fapte, descoperit în lucrurile noastre»”, a spus părintele Constantin Coman.
La sfârşitul Sfintei Li-turghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru fericiţii ctitori şi binefăcători ai lăcaşului de rugăciune: patriarhul Teoctist, arhimandritul Sofian, părintele Dumitru Stăniloae, pictorul Horia Bernea, Elena Badea şi alţi creştini adormiţi întru Domnul. Credincioşii prezenţi la hram au primit în dar câte un pachet cu o mică gustare.